Tokyo Sky Tree, cel mai înalt turn de televiziune neancorat din lume, aflat în construcţie în capitala Japoniei, a atins vineri înălţimea lui maximă de 634 de metri, trecând cu bine peste devastatorul seism cu magnitudinea de 9 grade ce a zguduit această ţară în urmă cu o săptămână.
"Am anulat ceremonia, din consideraţie pentru persoanele afectate de această catastrofă", a declarat purtătorul de cuvânt al constructorului, scrie Mediafax.
Pe 1 martie, Tokyo Sky Tree a atins înălţimea de 601 de metri, ajungând cel mai înalt turn de televiziune neancorat din lume şi detronând Turnul din Canton, China, care are 600 de metri şi deţinea anterior acest record.
Totodată, turnul din Tokyo ocupă locul al doilea în clasamentul celor mai înalte structuri construite vreodată de om, după celebrul turn Burj Khalifa din Dubai, a cărui înălţime este de 828 de metri.
Seismul cu magnitudinea de 9 grade, urmat de numeroase replici şi de un tsunami care a distrus pe 11 martie regiunile de coastă de la nord-est de Tokyo, a zguduit violent clădirile din capitala niponă. Catastrofa a făcut 16.000 de morţi şi dispăruţi şi a avariat serios o centrală nucleară.
Cutremurul nu a cauzat însă nicio avarie structurii de rezistenţă a turnului din Tokyo, ai cărui constructori sunt mândri de concepţia antiseismică şi tehnologia pe care au folosit-o.
Mai mult, niciuna dintre cele 500 de persoane care lucrau la construcţia turnului în acea zi nu a avut de suferit.
Lucrările au fost reluate după câteva zile de verificări, în timpul cărora constructorii au dorit să se asigure că structura turnului nu a fost afectată. Proiectul, în valoare de 65 de miliarde de yeni (790 de milioane de dolari) va fi finalizat la sfârşitul acestui an, aşa cum era prevăzut.
Pentru a rezista la frecventele seisme din arhipelagul nipon, turnul din Tokyo este alcătuit în principal din două părţi - un cadru exterior din oţel şi o tijă interioară care se poate deplasa independent, pentru a anula energia seismică. Acest concept a fost împrumutat de la străvechile pagode japoneze.
Când va fi terminată construcţia, în acest an, Tokyo Sky Tree va domina capitala niponă de la o înălţime de 634 de metri. Clădirea va adăposti emiţătoarele posturilor de televiziune hertziene digitale în locul Turnului din Tokyo, un edificiu de 333 de metri construit în 1958, după modelul Turnului Eiffel din Paris.
Proiectul iniţial prevedea o înălţime de 610 metri, însă a fost modificat pentru ca acest edificiu să rămână mult timp cel mai înalt turn de emisie fără cabluri de ancorare.
Tokyo Sky Tree are o bază triunghiulară, o formă inspirată de o sabie de samurai, iar numărul care exprimă înălţimea clădirii, pronunţat în japoneză, evocă numele unui mare războinic. Edificiul se doreşte a fi chintesenţa culturii şi tehnologiei nipone, fiind totodată conceput pentru a ilustra o nouă cultură şi a face din Tokyo un oraş care respectă mediul înconjurător, urmărind să atragă vizitatori din toată lumea.
Turnul, care va fi inaugurat în 2012, nu va adăposti nici birouri, nici locuinţe, însă va fi dotat cu două platforme de observaţie, amplasate la 350 de metri şi la 450 de metri. Împrejurimile vor cunoaşte, de asemenea, o transformare pentru a constitui un nou centru turistic într-un cartier mărginaş din Tokyo.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu