Fenomen spectaculos, surprins în Delta Dunării. Milioane de efemeride dansează la suprafaţa apei. FOTO / VIDEO

Fenomen spectaculos, surprins în Delta Dunării. Milioane de fluturi dansează la suprafaţa apei/ Foto: Pixabay
Fenomen spectaculos, surprins în Delta Dunării. Milioane de fluturi dansează la suprafaţa apei/ Foto: Pixabay

Un fenomen spectaculos a fost surprins în Delta Dunării.

Un fenomen spectaculos a fost surprins în Delta Dunării. Milioane de fluturi care dansează deasupra apei, o imagine mirifică de care au putut să se bucure turiștii. Momentul a fost surprins de un fotograf pasionat de natură care a postat fotografii pe Facebook. "Miracolul vieții", așa a descris fotograful acest fenomen.

Fluturii care dansează sunt efemeridele, denumite popular și Rusalii. Aceste insecte trăiesc doar o singură zi, timp în care îşi găsesc perechea, şi asigură o nouă generaţie. Pot fi observate o singură dată pe an, în perioada Rusaliilor. Interesant este că larvele efemeridelor stau îngropate în nămol câţiva ani de zile, iar când devin în sfârşit fluturi, trăiesc o singură zi. Turiștii care sunt familiarizați cu acest fenomen spectaculos, destul de rar în țara noastră, vin să îl privească fascinați în fiecare an. Aripile rusaliilor sunt membranoase, cu o nervațiune dezvoltată. Ele pot fi transparente, pestrițe, de culoare galbenă, maronie sau neagră.

Potrivit legendelor, efemeridele sunt spiritele tinerilor care nu au reuşit să se căsătorească şi e singură zi din an în care ei ies ca să se reproducă.

Dezastru ecologic în Delta Dunării

Frumusețea acestor fluturi ne arată cât de darnică poate fi natura cu noi dacă o protejăm Din păcat, de multe ori oamenii nu se gândesc la siguranța speciilor. O demonstrează un caz petrecut tot în Delta Dunării, în urmă cu câteva zile. 

Locuitorii din Delta Dunării au trimis Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării filmări în care bărcile de mare viteză intră direct în stolurile de pelicani din rezervația biosferei:

„În urma campaniei inițiate de Asociația Delta Dunării,  cu privire la dezastrul ecologic pe care îl fac bărcile în viteză, în acele produse toxice “excursii de o zi în Delta Dunării” cu plecare din București, am primit reacții îmbucurătoare din deltă.

Oamenii au început să  ne trimită pe mail sau pe Messenger, fotografii și filmări cu bărci care circulă cu viteză foarte mare pe canale, bărci care intra direct în stolurile de pelicani. Toți își exprimă speranța că poate cineva va opri acest dezastru ecologic perpetuat, de ani de zile în Delta Dunării! Toate aceste materiale vor fi transmisie către ARBDD, Garda de Mediu și alte instituții de control în Rezervație și respectiv către mass-media. Acest dezastru trebuie să înceteze!“, a precizat președintele Asociației Delta Dunării, Cătălin Țibuleac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel