UPDATE. Novak Djokovic a fost expulzat // Sportivul, premierul Australiei, președintele Serbiei, TA, ATP și alte personalități, reacții

Foto: Instagram Novak Djokovic
Foto: Instagram Novak Djokovic

Decizie în scandalul Djokovic. Sportivul a fost expulzat din Australia, după ce a pierdut procesul împotriva deciziei guvernului de a-i anula viza. 

UPDATE 9 / Reacţii după respingerea apelului lui Djokovic

AFP trece în revistă reacţii din lumea tenisului după respingerea apelului lui Novak Djokovic împotriva expulzării din Australia, care face ca jucătorul să nu poată participa la Openul Australiei (17-30 ianuarie).

'Au existat chestiuni politice în spatele întregii poveşti, cu alegerile care se apropie (în Australia)'

Vasek Pospisil (Canada, cofondator împreună cu Djokovic al PTPA, un sindicat al jucătorilor) pe Twitter: 'Novak nu s-ar fi dus niciodată în Australia dacă guvernul nu i-ar fi acordat o derogare pentru a intra în această ţară. Ar fi sărit peste Australian Open şi nimeni nu s-ar fi sinchisit de asta. Au existat chestiuni politice în spatele întregii poveşti, cu alegerile care se apropie (în Australia). Nu este vina sa. Nu a forţat graniţele ţării şi nu 'şi-a scris propriile reguli', era pregătit să se întoarcă acasă.'

Alize Cornet (Franţa), pe Twitter: 'Nu cunosc destul dosarul ca să judec, dar ce ştiu despre Novak, este că e mereu primul ca să ne susţină, pe noi, jucătorii, dar niciunul dintre noi nu l-a susţinut. Fii tare, @DjokerNole. Şi mai ales să nu spuneţi că sunt anti-vaccin, vă rog'.

Patrick Mouratoglou (antrenorul Serenei Williams) pe Twitter: 'Marele perdant din toată această harababură este turneul. Singura veste bună este că vom putea vorbi despre tenis.'

Daniel Vallverdu (antrenorul lui Stan Wawrinka), pe Twitter: 'Toată lumea tenisului, de la jucători la antrenori trecând prin ziarişti, să facem acum efortul să întoarcem pagina şi să ne concentrăm pe jucătorii care vor juca acum în următoarele două săptămâni, fiindcă s-au antrenat din greu luni de zile, este momentul lor.'

Ce a spus Andy Murray

Andy Murray (fost N.1 mondial) pentru BBC: 'Nu este bine pentru turneu, fiindcă ar fi mai bine dacă toţi jucătorii de top ar putea participa aici. E clar că vor fi multe semne de întrebare în legătură cu ce s-a întâmplat şi cu situaţia în care ne-am regăsit. Îl cunosc pe Novak de când aveam amândoi 12 ani, e un om pe care îl respect şi împotriva căruia am jucat. Nu-mi place că se află în această situaţie şi nu-mi place că fost plasat în detenţie. (...). Sper că asta nu se va repeta la alte turnee. Nu i-am dorit-o nici lui Novak, nici tenisului şi sper că s-a terminat acum.'

Serghei Stahovski (Ucraina), pe Twitter: 'Este o zi foarte tristă în istoria tenisului, est trist când politica e mai importantă decât bunul simţ... Există o singură lege pentru toţi, dar interpretările sunt diferite pentru toţi. Este ruşinos să te concentrezi asupra cuiva din cauza convingerilor sale care sunt diferite de ale celorlalţi.'

 

 

UPDATE 8 // Djokovic a fost expulzat 

Novak Djokovic a părăsit aeroportul din Melbourne, cu destinația Europa, via Dubai. La îmbarcarea în avion, tenismenul sârb a fost escortat de autorități.

UPDATE 7 // Tenismenul a sosit pe aeroport

Tenismanul sârb Novak Djokovic a sosit duminică pe aeroportul din Melbourne, de unde urmează sa părăsească Australia după anularea vizei sale de către autorităţi, a constatat o ziaristă AFP, transmite Agerpres. N.1 mondial al tenisului masculin, care nu va putea participa la Australian Open unde viza un al 21-lea titlu de Mare Şlem, trebuie mai întâi să ia un zbor spre Dubai.

UPDATE 6 // ATP: Absența lui Djokovic de la Australian Open, o „pierdere pentru joc”

ATP spune că absența lui Novak Djokovic de la Australian Open este o „pierdere pentru joc”, dar continuă să „recomandă cu tărie vaccinarea tuturor jucătorilor”.

„Indiferent de cum s-a ajuns aici, Novak este unul dintre cei mai mari campioni ai sportului nostru, iar absența sa de la Australian Open este o pierdere pentru joc”, a transmis ATP. „Știm cât de agitate au fost ultimele zile pentru Novak și cât de mult și-a dorit să-și apere titlul la Melbourne. Îi dorim bine și așteptăm cu nerăbdare să-l revedem pe teren.”

UPDATE 5 // Cine îl înlocuiește pe Djokovic la Australian Open

Federaţia australiană de tenis (Tennis Australia) a afirmat că 'respectă' decizia justiţiei de a-l expulza pe Novak Djokovic şi a precizat că N.1 mondial va fi înlocuit cu un lucky loser pe tabloul principal al Australian Open, care începe luni, transmite AFP, conform Agerpres.

În afacerea Djokovic, comunicatul TA a subliniat că 'Tennis Australia respectă decizia Tribunalului federal' australian. 'Potrivit regulilor turneelor de Mare Şlem, un lucky loser (jucător eliminat în ultimul tur al calificărilor - n. r.) va prelua poziţia de cap de serie N.1', a adăugat TA.

Este o mare şansă pentru sârbul Miomir Kecmanovic (78 ATP) care, în loc să-l întâlnească pe compatriotul său în faţa căruia avea şanse mici, îl va înfrunta deci pe italianul Salvatore Caruso (150 ATP). 'Ne aşteptăm deci la un Australian Open echilibrat şi interesant şi le dorim mult succes tuturor jucătorilor', a conchis TA, care a rămas fără una din principalele sale atracţii.

UPDATE 4 // Președintele Serbiei, atac la guvernul australian 

Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat pentru BBC că Novak Djokovic a fost „torturat și chinuit” de guvernul australian și „tratat ca un criminal în masă”.

El a spus că decizia luată astăzi ar fi putut fi luată acum 10 zile și că „nu are nicio îndoială” că Djokovic ar fi fost tratat „total diferit” dacă nu ar fi fost din Serbia.

UPDATE 3 // Premierul Australiei: Această decizie de anulare a fost luată din motive de sănătate, siguranță și ordine

„Tribunalul Federal din Australia a decis în unanimitate să respingă cererea domnului Novak Djokovici de revizuire judiciară care urmărea să conteste decizia ministrului imigrării de a-i anula viza. Această decizie de anulare a fost luată din motive de sănătate, siguranţă şi ordine, pe motiv că era în interesul public să se facă acest lucru.

Salut decizia de a ne menţine graniţele puternice şi de a păstra australienii în siguranţă. După cum am spus vineri, australienii au făcut multe sacrificii în timpul acestei pandemii şi se aşteaptă pe bună dreptate ca rezultatul acestor sacrificii să fie protejat. În timpul pandemiei, împreună am atins una dintre cele mai scăzute rate de deces, avem una dintre cele mai puternice economii şi cele mai mari rate de vaccinare din lume.

Graniţele puternice sunt fundamentale pentru modul de viaţă australian, la fel ca statul de drept. Guvernul nostru a înţeles întotdeauna acest lucru şi a fost pregătit să ia deciziile şi acţiunile necesare pentru a proteja integritatea frontierelor noastre. Mulţumesc Curţii pentru atenţia promptă acordată acestor probleme şi mulţumesc tuturor tuturor celor implicaţi pentru răbdare în rezolvarea acestei probleme. Acum este timpul să începem Australian Open şi să ne bucurăm din nou de tenis", a declarat Morrison, potrivit BBC. 

UPDATE 2 // Novak Djokovic spune că nu va contesta decizia 

Novak Djokovic a reacționat după decizia judecătorilor, spunând că este „extrem de dezamăgit”, dar nu o va contesta.

„Sunt extrem de dezamăgit de decizia instanței de anulare a aplicației pentru revizuirea deciziei ministrului de a-mi suspenda viza, ceea ce înseamnă că nu pot sta în Australia și să particip la Australian Open.

Respect decizia instanței și voi coopera cu autoritățile relevante în legătură cu plecarea mea din țară. Nu sunt confortabil cu faptul că atenția în ultimele săptămâni a fost pe mine și sper că acum ne putem toți concentra pe joc și pe turneul ce-l iubesc.

Le doresc toate cele bune jucătorilor, oficialilor turneului, personalului, voluntarilor și fanilor la turneu. În cele din urmă, aș vrea să mulțumesc familiei mele, prietenilor, echipei, suporterilor, fanilor și conaționalilor mei sârbi pentru sprijinul vostru continuu. Toți ați fost o sursă grozavă de putere pentru mine”, a transmis Djokovic, conform BBC, menționând că se va odihni și recupera, înainte de a mai comenta pe acest subiect.

UPDATE // Ilie Năstase are prima reacție după procesul istoric al lui Novak Djokovic

Marele sportiv român spune că Novak Djokovic a fost consiliat greșit. Sportivul sârb, ajuns la 34 de ani, va avea interdicție de a mai juca trei ani la prestigiosul turneu Australian Open.

Potrivit lui Ilie Năstase marea vină nu e a sârbului, ci a părinților lui Djokovic.

„Cred că marea vină e a părinților lui. Bine că s-a terminat, începea turneu și tot de Djokovic vorbeam”, a precizat Năstase, la Antena 3. Întrebat de ce a fost vina părinților, acesta a explicat că declarațiile făcute de tatăl lui Djokovic cu privire la faptul că numărul 1 mondial era la închisoare, că nu i se dădea de mâncare sau că era bătut au făcut foarte mult rău și au agravat situația și așa tensionată.

------

Decizia judecătorilor

Novak Djokovic urmează să fie deportat din Australia, după ce a pierdut recursul împotriva anulării vizei. Judecătorii i-au respins în unanimitate recursul. Ei spun că își vor dezvălui motivul în curând, scrie BBC. Tenismenul riscă acum o interdicţie de trei ani de a se întoarce în țară.

Avocații lui Djokovic au cerut timp de gândire pentru a decide cum vor acționa mai departe. 

Dacă decizia era alta, Novak Djokovic urma să joace mâine, la Australian Open. În cazul în care ar fi câștigat turneul, Djokovic ar fi devenit cel mai de succes jucător de tenis masculin din istoria sportului cu 21 de titluri majore.

Procesul a fost transmis în direct de Federal Court of Australia - aici.

Viza de Australia i-a fost anulată pe motive de interes public

Ministrul Imigraţiei, Alex Hawke, i-a anulat, vineri, viza de Australia liderului mondial, pe motive de interes public.

"Astăzi mi-am exercitat puterea în temeiul secţiunii 133C(3) din Legea privind migraţia de a anula viza deţinută de domnul Novak Djokovic din motive de sănătate şi bună ordine, pe motiv că era în interesul public să fac acest lucru. În luarea acestei decizii, am luat în considerare cu atenţie informaţiile furnizate de Departamentul Afacerilor Interne, Forţa Australiană de Frontieră şi dl Djokovic", a spus ministrul Imigraţiei într-un comunicat.

Pe 5 ianuarie, la sosirea în Australia, Djokovic a fost reţinut pe aeroportul din Melbourne, iar viza sa de intrare, obţinută în urma unei scutiri medicale de la vaccinarea obligatorie impusă de autorităţile australiene, a fost revocată. Luni, 10 ianuarie, Djokovic a obţinut în justiţie anularea deciziei de revocare a vizei.

Sârbul a recunoscut, miercuri, că a comis o "eroare umană, cu certitudine nu intenţionată" în declaraţia sa de călătorie făcută în faţa autorităţilor australiene, completată de o persoană din staff, care a bifat caseta greşită în legătură cu călătoriile sale anterioare sosirii în Australia, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel