EXCLUSIV  Nou focar de conflict, în Balcani. E.S. Adrian Zuckerman: Rușii cheltuiesc sume enorme. Și România trebuie să fie atentă

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

E.S. Ambasadorul Adrian Zuckerman a vorbit despre implicarea Rusiei în Balcani, dar și modalitatea prin care își popularizează politica națională în alte state. Invitatul trage un semnal de alarmă asupra tensiunilor din Serbia, care riscă să devină al treilea focar de conflict din regiune.

Ultimele evenimente din Serbia denotă o stare de tensiune în țara vecină. Deși a fost negată o eventuală „revoluție” de către autoritățile Serbiei, capetele de acuzare aduse celor din stradă spun tocmai contrariul: „Încercare de răsturnare a ordinii constituționale”. Luând în considerare ultimele focare de conflict, totul începând cu Ucraina, apoi cu Orientul Mijlociu, se zvonește că al treilea focare de conflict ar putea fi tocmai în Balcani, în Serbia. 

Este știută relația tensionată dintre țările din fosta Iugoslavie, iar acest detaliu pune și mai multe paie pe foc. În acest sens, DC News l-a avut ca invitat pe ambasadorul Adrian Zuckerman, cu scopul de a lămuri mai multe aspecte cu privire la scena politică de azi și de „mâine”.

„Vreau să semnalez un alt fenomen. Serbia, în acest moment - care în istorie era anti-Moscova, ea era cea mai liberă în lagărul comunist înainte de 1989 -  depinde foarte mult de Federația Rusă tocmai pentru că UE o dă deoparte. Acum sunt tensiuni uriașe în Belgrad, tensiuni mari în Bosnia şi Herţegovina, în Kosovo la fel. Unii nu se feresc să afirme că e mâna Moscovei care dorește să producă un nou focar de conflict aici în Balcani. Credeți în această posibilitate?”, a întrebat Bogdan Chirieac.

„Sunt sigur. Dar, înainte de asta, vreau să spun că doamna care este șefa opoziției lui Vučić, este o româncă - doamna Ciobanu. O încurajez. România ar trebui să o încurajeze, Europa ar trebui să o încurajeze. Trebuie să fie alegeri libere și corecte. Din ce am citit, sunt mari șanse ca alegerile să fi fost furate de Vučić. Primul loc unde s-a dus Vučić a fost unul în care s-a întâlnit cu ambasadorul rus. E ceva de necrezut. Rușii cheltuiesc bani - cum s-a dovedit că au cheltuit și în Republica Moldova - sume enorme, pentru a-și promova politica.

Eu cred că vor încerca să facă acest lucru și în România. Ei fac în toată Europa acest lucru. E un pericol enorm acest război hibrid și trebuie să ne dăm seama că suntem într-un război. Din păcate, printre noi sunt trădători. Sunt trădători care țin cu rușii. În România, sunt unii după cum știți, care se duc și vorbesc cu ambasada rusă despre ce să facă sau cum să facă acolo”, ne-a spus ambasadorul Adrian Zuckerman.

Se anunţă noi proteste violente în Serbia. Vineri, manifestanţii vor să blocheze străzile Belgradului
https://www.dcnews.ro/se-anunta-noi-proteste-violente-in-serbia-vineri-manifestantii-vor-sa-blocheze-strazile-belgradului_943279.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

STIRE RECOMANDATA

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel