Neagu Djuvara: Occidentalizarea României s-a făcut cu pasiune

neagu
neagu

"Eram obsedat de un lucru, că românul de azi - şi cred că rămâne valabil ce gândesc - nu mai ştie ce a fost acum 200 de ani, (...) când oricine care avea mijloace putea să plece să vadă Occidentul şi să revină de acolo cu studii. Este un moment crucial, când, într-o singură generaţie, intelectualii români sar dintr-odată la altă civilizaţie", a declarat istoricul Neagu Djuvara, la lansarea cărții sale "Între Orient şi Occident".

Neagu Djuvara este de părere că occidentalizarea României s-a făcut "cu pasiune" ceea ce "ne distinge de vecinii sârbi, bulgari şi albanezi", potrivit mediafax.ro.

Istoricul a precizat că românii s-au îndreptat către Franţa, care, la vremea respectivă, domina Europa, "fiindcă francezii impuseseră limba lor ca limba vorbită a tuturor intelectualilor, de la Lisabona şi până la Sankt Petersburg". Potrivit istoricului, "oricine care vorbea franţuzeşte putea să traverseze Europa de la un capăt la altul". Neagu Djuvara a explicat că limba franceza "ne-a venit prin fanarioţi şi prin ruşi". Spune că această carte a scris-o pentru francezi, pentru occidentali în general.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel