Ministrul Boloș, de acord cu economistul-șef Lazea? ”Poate temperarea consumului e o soluție”

Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

Pentru a trăi mai bine mâine, ar trebui să mai strângem cureaua azi. Cam asta ne spun oficialii țării din Finanțe, direct sau indirect. 

Ținta de inflație a României pentru sfârșitul anului este de 4,4%. În februarie, în România, a început un proces de deflație, după cum spune ministrul de Finanțe, Marcel Boloș. Întrebat despre cum explică situația în care este țara noastră, care are cea mai mare inflație din UE, Marcel Boloș a amintit că, la sfârșitul lui 2023, rata medie anuală a inflației a fost de 10,4%. Acesta pare în asentiment cu Valentin Lazea, economist șef BNR, susținând că soluția pentru stabilizare ar putea fi temperarea consumului. 

”Ideea este așa: nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai, deja trăiți cu mult peste posibilități. Refolosiți lucruri, reparați-le, sortați plasticele, mergeți mai mult cu mijloacele de transport în comun, să nu mai călătoriți cu avionul, ci cu trenul” spune economistul BNR. 

Pe aceeași idee pare că merge și Ministerul de Finanțe. 

Ministrul Marcel Boloș afirmă că ”Trebuie se ne aducem aminte că sfârşitul de an a fost cu 10,4% rata medie anuală a inflaţiei. Şi, din acest punct de vedere, eforturile care se fac pentru ca să avem o rată a inflaţiei de 4,4% la sfârşit de an presupun inclusiv o stabilizare atât la nivel de politică monetară, dar şi a celorlalţi indicatori macroeconomici. Şi în continuare, poate, temperarea consumului este o soluţie pentru a stabiliza şi a continua procesul deflaţionist. Noi, prin politica monetară pe care o avem, o să continuăm, practic, politica de rată a dobânzii în momentul de faţă", citează Agerpres. 

În acest context, Marcel Boloş a mai fost întrebat, la Digi24, cum îşi explică faptul că o serie de produse similare din Italia sau Spania sunt mai ieftine decât în România, iar răspunsul ministrului a fost: "Aici este o enigmă pe care cu greu o putem explica, de ce preţurile au ajuns în România să fie destul de ridicate la produsele alimentare şi, în general, la produsele care provin din gospodăriile individuale ale ţăranilor?".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel