Ministrul american al apărării: SUA se opun ferm operaţiunii turce în Siria, nu au trădat forţele kurde partenere

Ministrul american al apărării, Mark Esper, a declarat că Washingtonul "se opune ferm" operaţiunii militare a Turciei în nord-estul Siriei, dar că nu va trimite soldaţi americani în mijlocul "lungului conflict" dintre Ankara şi kurzi, informează dpa şi AFP.

"Să fie clar, noi (SUA) nu abandonăm forţele kurde partenere", a declarat Esper în faţa jurnaliştilor, adăugând că forţe ale SUA rămân cu kurzii în unele zone ale Siriei şi că SUA au retras doar 50 de soldaţi din zona de conflict.

Turcia a pus SUA într-o "situaţie dificilă", a adăugat el.

Mark Esper a subliniat că i-a cerut omologului turc ca Ankara să pună capăt operaţiunii sale din nord-estul Siriei, dar că nu a vede niciun semn că Turcia va face un pas înapoi, informează vineri dpa şi AFP. "Nu am niciun semn sau indiciu că ei (turcii) vor să-şi suspende" operaţiunea, a declarat Esper în timpul unei conferinţe de presă la Washington, precizând că se bazează în aceste afirmaţii pe o discuţie telefonică pe care a avut-o joi cu omologul său turc Hulusi Akar.

Esper a adăugat că şi alţi oficiali americani "au îndemnat Turcia să-şi oprească această incursiune". De asemenea, potrivit ministrului american al apărării, şi alte ţări din NATO i-au cerut Turciei, membră a Alianţei, să-şi oprească operaţiunea din nord-estul Siriei.

Mark Esper a mai spus că Turciei i s-a pus în vedere că este responsabilă pentru orice aspect ce ţine de combatanţi ai Statului Islamic care reuşesc să evadeze din închisori în contextul atacurilor turce asupra kurzilor.

Forţele kurde au anunţat vineri fuga a cinci jihadişti ai grupării Statul Islamic (SI) dintr-o închisoare din apropiere de Qamishli, în nord-estul Siriei, după raiduri aeriene turce în împrejurimi.

Ofensiva turcă a fost condamnată de mai multe ţări occidentale, care se tem de ceea ce s-ar putea întâmpla cu miile de jihadişti deţinuţi în închisori controlate de Forţele democrate siriene (FDS), principala forţă armată din regiunea autonomă kurdă şi vârf de lance în lupta antijihadistă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel