Microparticule de plastic, descoperite în toate râurile testate de Greenpeace în Marea Britanie

Un studiu al organizaţiei ecologiste Greenpeace a descoperit microparticule de plastic în toate cele 13 râuri analizate din Marea Britanie, unul dintre acestea fiind mai poluat decât ''Marea insulă de gunoaie din Pacific'', relatează marţi Press Association.

Studiul publicat de organizaţia de mediu a identificat particule de plastic cu dimensiuni sub 5 milimetri în treisprezece râuri analizate de pe teritoriul Marii Britanie, de la Exe din sud-vestul Angliei, până la Lagan din Irlanda de Nord.

În urma rezultatelor, Greenpeace a lansat un apel către Guvern solicitând implementarea unor noi obiective îndrăzneţe pentru reducerea plasticului şi a solicitat crearea unui organism independent de supraveghere învestit cu puteri pentru a pune în aplicare măsurile prevăzute. Oameni de ştiinţă şi activişti, printre care se numără şi actriţa Bonnie Wright, cunoscută din seria Harry Potter, au ajutat la prelevarea eşantioanelor din râurile Exe, Tamisa, Severn, Great Ouse, Trent, Mersey, Aire, Derwent, Wear, Conwy, Wye, Clyde şi Lagan.

Analiza mostrelor, efectuată de oameni de ştiinţă ai Greenpeace din cadrul Universităţii din Exeter cu ajutorul unui detector în infraroşu, a descoperit microparticule de plastic în 28 dintre cele 30 de zone din care au fost prelevate probe. În total, au fost identificate 1.271 de fragmente de plastic provenind din diverse surse, precum paie sau capace de sticle, dar şi microperle de plastic având diametrul de sub 1 milimetru.

Cea mai mare concentraţie de microparticule a fost înregistrată în râul Mersey, de unde au fost prelevate 875 de fragmente de microplastic într-un interval de o jumătate de oră. Astfel, râul Mersey era, la momentul prelevării mostrelor, mai poluat decât Marea insulă de gunoaie din Pacific, considerată de oamenii de ştiinţă una dintre cele mai mari suprafeţe acvatice poluate cu plastic de pe Pământ, a notat Greenpeace. Totodată, cercetătorii au identificat microperle - mici fragmente sferice din plastic utilizate deseori în produse cosmetice şi de uz gospodăresc - în cinci râuri, cu toate că acestea au fost interzise parţial în 2017.

De asemenea, şapte probe prelevate conţineau granule de plastic utilizate în producţia produselor realizate din acest material. Cele mai multe microperle şi granule de plastic au fost descoperite în râul Mersey. Peste o cincime dintre polimerii identificaţi de Greenpeace erau polietilenă, polistiren şi polipropilenă, utilizaţi pentru fabricarea unor produse precum ambalaje pentru alimente, cutii de lapte, sticle de apă şi pungi pentru cumpărături. Acest studiu reprezintă un semnal de alarmă pentru Guvern, a declarat o reprezentantă din cadrul Greenpeace Marea Britanie, Fiona Nicholls, care a subliniat că adoptarea unor măsuri precum interzicerea paielor de plastic nu este de ajuns. 'Este nevoie de noi obiective îndrăzneţe pentru reducerea plasticului în viitorul proiect de lege privind mediul şi de reducerea cu cel puţin jumătate a produselor de plastic de unică folosinţă până în anul 2025', a adăugat ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel