Marius Tudor, consilier în PE, veste bună de la nivel european pentru România

Marius Tudor, consilier în PE, veste bună de la nivel european pentru România / Foto: Pixabay
Marius Tudor, consilier în PE, veste bună de la nivel european pentru România / Foto: Pixabay

Marius Tudor, consilier în PE, vine cu o veste bună de la nivel european pentru România.

Marius Tudor, consilier politic în Parlamentul European, a explicat ce înseamnă pentru România setul de măsuri temporare pentru amortizarea crizei din energie, anunțate de Comisia Europeană. 

"Veste bună de la nivel european. De azi, România are cadrul european pentru măsuri imediate care să sprijine și să protejeze cetățenii care întâmpină dificultăți la plata facturilor mari la energie.

Asta înseamnă că România ar putea:

* Să ofere sprijin de urgență pentru suplimentarea veniturile consumatorilor vulnerabili, de exemplu prin bonuri sau plăți parțiale ale facturilor;

* Să autorizeze amânări temporare ale plăților facturilor;

* Să ofere garanții pentru a evita deconectările de la rețea;

* Să ofere reduceri temporare, direcționate, ale ratelor de impozitare pentru gospodăriile vulnerabile;

* Să ofere ajutor companiilor sau industriilor, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat;

Comisia va prezenta comunicarea și setul de instrumente în Parlamentul European, joi, 14 octombrie și miniștrilor Energiei, pe 26 octombrie. Liderii europeni urmează să discute despre prețurile energiei la viitorul Consiliu European din 21-22 octombrie.

România, cel mai mare preț la energie din Europa

Pe piaţa de energie electrică, din aproape 8,9 milioane de clienţi casnici peste 4,9 milioane, aproape 56%, aveau un contract concurenţial semnat cu un furnizor de energie electrică. La gaze naturale, din patru milioane de clienţi casnici, aproximativ 1,7 milioane au semnat un contract concurenţial, de la liberalizare – reprezentând aproape 43%.

În condițiile în care România are cel mai mare preț la electricitate din Europa, peste 1.100 de lei pe MWh, iar mia de metri cubi de gaz se cumpără cu peste 1.100 de dolari, măsurile trebuie aplicate de îndată după Consiliul Miniștrilor.", a scris Marius Tudor pe pagina sa de Facebook.

Comisarul european pentru energie: Creşterea preţurilor la energie, o preocupare serioasă pentru UE

Comisia Europeană a anunţat un set de măsuri temporare pentru amortizarea crizei din energie. Potrivit unui comunicat al forului comunitar, impactul creşterii excepţionale a preţurilor la energie se preconizează că va dura pe tot parcursul iernii.

"Creşterea preţurilor la energie la nivel mondial reprezintă o preocupare serioasă pentru UE. Comisia ajută statele membre să ia măsuri imediate pentru a reduce impactul acestei creşteri asupra gospodăriilor şi a întreprinderilor în această iarnă. În acelaşi timp, identificăm alte măsuri pe termen mediu pentru a ne asigura că sistemul nostru energetic este mai rezilient şi mai flexibil pentru a face faţă eventualelor volatilităţi cu care ne-am putea confrunta în viitor, pe parcursul tranziţiei. Situaţia actuală este excepţională, iar piaţa internă a energiei a funcţionat bine în ultimii 20 de ani. Însă trebuie să fim siguri că va continua să funcţioneze şi în viitor, transformând în realitate ţintele Pactul verde european, consolidându-ne independenţa energetică şi îndeplinind obiectivele pe care ni le-am fixat în materie de climă", a declarat comisarul european pentru energie, Kadri Simson. Vezi AICI măsurile anunțate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel