Majoritatea cetățenilor din Belarus nu au voie să plece în străinătate. Comitetul Grăniceresc a interzis temporar ieșirea din țară

Majoritatea cetățenilor din Belarus nu au voie să plece în străinătate. Comitetul Grăniceresc a interzis temporar ieșirea din țară  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Majoritatea cetățenilor din Belarus nu au voie să plece în străinătate. Comitetul Grăniceresc a interzis temporar ieșirea din țară / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Majoritatea cetățenilor din Belarus nu mai pot ieși din țară din cauza unei decizii temporare a Comitetului Grăniceresc care a interzis ieșirea în străinătate.

Ieșirea din Belarus a cetățenilor acestei țări și a străinilor, care au un permis de ședere temporară sau permanentă în Belarus, este interzisă temporar, a anunțat Comitetul Grăniceresc de Stat din Belarus.

„În ultima perioadă, Comitetul Grăniceresc de Stat a primit mai multe adresări cu privire la plecarea din Belarus, în baza unui permis de ședere într-un stat străin”.

Potrivit reprezentanților Comitetului Grăniceresc de Stat, pot să iasă din Belarus cetățenii, care dețin un document care confirmă dreptul de ședere permanentă într-un stat străin. La fel, pot pleca din Belarus persoanele care merg la muncă în străinătate sau care își fac studii în altă țară.

„Permisul de ședere temporară într-o țară străină nu este însă un motiv pentru călătoriile în afara Belarus”.

Cetățenii nu primesc explicații 

Comitetul Grăniceresc de Stat din Belarus nu explică de ce au fost impuse aceste măsuri restrictive. Anterior, liderii statelor UE au cerut companiilor aviatice europene să evite spațiul aerian al Belarus și au solicitat restricționarea accesului companiilor belaruse în spațiul european. Reprezentanții UE au anunțat că vor sancționa entitățile și persoanele responsabile de deturnarea avionului „Ryanair” și reținerea jurnalistului Roman Protasevici.

Pe 23 mai, a fost trimis un avion de vânătoare pentru a intercepta o aeronavă comercială la bordul căreia se afla un jurnalist, opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko. Aeronava, care efectua o cursă Atena – Vilnius, a fost interceptată în spațiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă (citește mai multe AICI).

Forțele militare aviatice belaruse ar fi forțat avionul companiei Ryanair, în care se afla și Roman Protasevici, să aterizeze de urgență.

Roman Protasevici este fostul editor al canalului de Telegram Nexta. În ultimele luni, acesta locuia la Vilnius și făcea parte din echipa Svetlanei Tihanovskaia. Protasevici a fost inclus de către autoritățile din Belarus pe lista teroriștilor și a fost dat în căutare, notează zdg.

CITEȘTE ȘI  -  Cine este Roman Protasevici, jurnalistul pentru arestarea căruia Lukașenko a deturnat un avion

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel