MAE, avertizare de călătorie pentru Grecia

MAE, avertizare de călătorie pentru Grecia / Foto: Pixabay, de Michelle_Raponi
MAE, avertizare de călătorie pentru Grecia / Foto: Pixabay, de Michelle_Raponi

MAE a emis o avertizare de călătorie pentru Grecia.

Ministerul de Externe avertizează cetăţenii români care vor să călătorească în Grecia că autorităţile locale au emis o avertizare de incendiu, de astăzi până pe 7 iulie, din cauza temperaturilor ridicate şi a vântului puternic, transmite Rador.

Există pericol iminent de producere a incendiilor de vegetaţie în insulele din nordul şi estul Mării Egee, în regiunile Attica, Grecia centrală, peninsula Pelopones şi Grecia de Vest. Cetăţenii români aflaţi în dificultate pot solicita asistenţă la Ambasada României la Atena şi la Consulatul General de la Salonic.

Totodată, Ministerul de Externe le recomandă românilor consultarea paginilor sale de internet şi aplicaţia 'călătoreşte în siguranţ'. Amintim că, acum două zile, zeci de pompieri români şi-au preluat posturile în Grecia, fiind primii membri ai unei forţe europene dislocaţi acolo pentru a oferi sprijin în cazul izbucnirii unor incendii majore pe durata verii. 

Primele echipe de pompieri din România sunt acolo. Cele mai periculoase zone

Autorităţile din Grecia au impus restricţii de acces în zonele ameninţate de incendiile de vegetaţie, care complică din nou sezonul turistic elen, transmite Rador. Echipele de intervenţie se luptă cu zeci de focare, iar la operaţiuni participă şi pompierii români. 

"Condiţiile meteo din această perioadă, precum vântul şi temperaturile ridicate care depăşesc zilnic 35 până la 37 de grade, favorizează incendiile de pădure şi de vegetaţie în insule şi în regiunile continentale ale Greciei. În cursul weekendului, peste 53 de incendii au izbucnit în diverse regiuni ale ţării, /cele mai mari fiind/ în Peloponez şi în insula Lefkada. Focarele au fost puse sub control, dar nu au fost încă lichidate. Întregul aparat de stat se află în alertă maximă şi a fost activat sistemul de urgenţă 112. Ministerul Protecţiei Civile a emis un avertisment de incendii de pădure şi a interzis accesul în păduri, dar şi în zonele predispuse la incendii. Ca măsură preventivă este strict interzisă intrarea în aceste spaţii. Primele echipe de pompieri din România şi din Bulgaria se află deja de la începutul weekendului pe teritoriul Greciei pentru a participa la /un proiect/ de stingere a incendiilor, prin care peste 200 de pompieri din şase state membre europene vor staţiona în Grecia pentru a ajuta la rezolvarea situaţiilor de intervenţie şi pentru a face, fireşte, şi un schimb de experienţă cu colegii lor greci.", a transmis reporterul Michaela Lambrinidou de la Atena, în cadrul "Radiojurnal", realizat de Cristian Bâcâin.

Un incendiu arde necontrolat la nord de Atena. Oamenii sunt evacuați de urgență

Un amplu incendiu de vegetaţie arde necontrolat începând de luni la nord de Atena, obligându-le pe autorităţile elene să emită ordinul de evacuare pentru un oraş costier, ca măsură de precauţie, informează Agerpres, citând Reuters. Vânturile puternice au contribuit la răspândirea incendiului în regiunea oraşului Schimatari, la aproximativ 50 de kilometri nord de capitala Greciei, în contextul unor temperaturi ridicate.

Autorităţile elene le-au cerut rezidenţilor să părăsească oraşul Dilesi şi au oprit funcţionarea unui tren local. Peste 100 de pompieri, susţinuţi de patru avioane şi două elicoptere, încearcă să stingă acest incendiu. Echipaje de intervenţie au fost trimise pentru a stinge şi un incendiu din regiunea Ahaia, în nordul Peninsulei Peloponez, unde patru sate au fost evacuate.

 În 2021, incendiile de vegetaţie au distrus peste 120.000 de hectare de păduri şi tufişuri, după ce Grecia s-a confruntat cu cel mai grav val de căldură înregistrat în ultimii 30 de ani. În timpul celui mai grav dezastru natural provocat în Grecia de un incendiu de vegetaţie, 102 persoane au murit după ce flăcările au devastat oraşul costier Mati şi zone de la periferia Atenei, în vara anului 2018. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel