MADR: Analiză a activităţilor din agricultură fiecărui judeţ

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre DAEA, a participat joi, 22 august 2019, alături de secretarul de stat Daniel BOTĂNOIU, la o întâlnire de lucru organizată cu directorii Direcţiilor Agricole din toate judeţele României (DAJ). La şedinţa de lucru a fost prezent, de asemenea, și directorul general al Agenţiei Naţionale de Zootehnie, Constantin Viziteu, precum si Elena Tatomir, director general al Direcţiei Generale Politici Agricole şi Amelia Rus, director general al Direcţiei Generale de Politici în Industrie Alimentară.

Desfăşurată la sediul Agenţiei Naţionale de Zootehnie, întâlnirea a vizat o analiză a activităţilor din agricultură fiecărui judeţ având în vedere faptul că s-a încheiat recoltatul în mare parte la culturile însămânţate în toamna anului 2018 şi a început recoltatul la floarea soarelui şi porumb. De asemenea, ministrul i-a îndemnat pe directorii direcţiilor agricole să meargă în teren şi să facă evaluări la culturile de porumb şi floarea soarelui, pentru a avea o anumită predictibilitate în ceea ce priveşte producţiile totale ale acestor culturi. Conducerea DAJ l-a informat pe ministru şi despre cum se prezintă producţiile din pomicultură sau viticultură, la nivelul întregii ţări. 

În cadrul şedinţei, au fost discutate şi programele ce se află în implementare în teritoriu, cum sunt Programul de tomate, cel de usturoi sau cel de sprijin pentru lână, fiind pus accentul şi pe Programul de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie şi pe Programul de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie în sectorul creşterii păsărilor. Conducerea MADR a subliniat importanta acestor programe pentru fermierii români, precum şi rolul deosebit pe care reprezentanţii DAJ îl au în implementarea corectă a acestora, principala lor atribuţie fiind acordarea de sprijin fermierilor, dar şi urmărirea îndeaproape a stadiilor de realizare. De asemenea, ministrul a amintit şi faptul că încurajarea agricultorilor să se constituie în cooperative le poate aduce o forţă mai mare în ceea ce priveşte valorificarea producţiei obţinute. Petre Daea le-a reamintit celor prezenţi de principalul obiectiv al său, reabilitarea sistemului de irigaţii, şi faptul că este important că fermierii să utilizeze apa adusă pe canale, mai ales că în unele judeţe s-au reabilitat staţiile de pompare. 

Un alt aspect menţionat în şedinţa de lucru a vizat Legea Muntelui şi procesul de dezvoltare şi protecţie a zonei montane. În vederea informării asupra programelor MADR pentru zonele montane şi identificării problemelor din zona montană este necesar ca funcţionarii de la Direcţiile agricole din ţară să interacţioneze cu reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Zonei Montane şi să meargă în teren, pentru informarea populaţiei din aceste zone asupra programelor de sprijin dedicate zonei muntelui. Astfel, oamenii trebuie să cunoască că pot beneficia de sprijin, atât financiar, cât şi de asistenţă tehnică în vederea accesării fondurilor disponibile.

Nu în ultimul rând, ministrul Petre Daea i-a încurajat pe cei prezenţi la întâlnirea de la sediul ANZ să fie cât mai apropiaţi de fermierii din judeţul din care fac parte, să le cunoască problemele cu care se confruntă, dar şi realizările, pentru a desfiinţa bariera birocratică şi a le oferi tot suportul necesar ori de câte ori situaţia o impune, în vederea dezvoltării satului românesc şi a economiei din zonele rurale ale ţării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel