Lukașenko, dispus să transfere puterea. Ce condiții are cel numit ultimul dictator al Europei: Nu sunt veșnic

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Aleksandr Lukaşenko s-a declarat pregătit pentru eventuale modificări constituţionale în vederea redestribuirii puterii.

Preşedintele Aleksandr Lukaşenko, a declarat luni că ar fi dispus să-şi transfere prerogativele după adoptarea unei noi Constituţii în cadrul unui referendum, informează Interfax. Declarațiile au fost făcute la o întâlnire cu lucrătorii unei fabrici de tractoare din Minsk. Spusele lui sunt văzute ca o tentativă de calmare a protestelor în masă şi a grevelor începute la principalele uzine din ţară. Potrivit lui Lukașenko, momentan se lucrează la niște modificări constituționale. Totodată, acesta i-a avertizat pe manifestanți că nu este dispus să cedeze în urma presiunilor protestatarilor.

"Acum se lucrează la opțiunile pentru modificarea Constituției țării, care prevede redistribuirea puterii. Nu puteți da această Constituție oricui pentru că vor fi probleme", a spus Lukașenko adresându-se participanților la miting.

Lukașenko consideră că ”este nevoie de o nouă constituție”. "Mi s-au oferit două opțiuni. Le-am respins, deoarece acestea diferă puțin de cea actuală. Cea de-a treia opțiune este în curs de lucru. Veniți, stai jos și lucrați la Constituție, nu prin presiuni și ieșiri în stradă!", a declarat el.

"NU sunt veșnic"

Lukașenko a recunoscut că nu este ”un sfânt” și că adesea dă dovadă de cruzime.

"Îmi cunoașteți cruzimea. Știți că dacă nu ar exista cruzime, nu ar exista nici o țară. Știți sigur că nu voi jigni copiii și nu voi da țara nimănui. Acesta este principalul lucru", a spus Lukașenko.

Cu toate acestea, Lukaşenko nu a exclus posibilitatea ca noi alegeri prezidenţiale să aibă loc în Belarus după adoptarea unei noi Constituţii a ţării.

"Nu sunt veșnic. Dar dacă îl distrugeți pe primul președinte, îi veți distruge pe toți ceilalți, ca în țările vecine. Belarușii nu ar trebui să facă acest lucru", a adăugat el.

Lukașenko a ținut un discurs ieri în fața muncitorilor de la Uzina de Automobile din Minsk (MAZ), care produce camioane şi tractoare, unde s-a deplasat dimineaţa cu elicopterul. Acolo el a fost el  întrerupt şi huiduit cu apeluri de demisie scandate de către muncitori. Ulterior, oamenii revoltați au fost înlăturați, iar Lukașenko a vorbit doar cu anumite persoane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel