Reîncep lucrările la centrala de la Iernut. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a făcut anunțul.
UPDATE:
"La data de 1 august 2023 a fost emis Ordinul de începere a lucrărilor la obiectivul de investiții de la Iernut.Sucursala de Producție Energie Electrică Iernut a predat executantului Duro Felguera S.A. amplasamentul pentru începerea lucrărilor de realizare a obiectivului.
Termenul de finalizare a obiectivului de investiții este de 16 luni.
Societatea Națională de Gaze Naturale “Romgaz” S.A. (ROMGAZ) informează acționarii și investitorii cu privire la predarea de către Sucursala de Producție Energie Electrică Iernut executantului Duro Felguera S.A. a amplasamentului pentru începerea lucrărilor de realizare a obiectivului de investiții: „Dezvoltarea CTE Iernut prin construcția unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze”.
Procesul verbal de predare-primire a amplasamentului, încheiat la data de 1 august 2023, constituie Ordin de începere a lucrărilor la obiectiv.
În conformitate cu prevederile Legii nr. 24/2017 și Regulamentului A.S.F. nr. 5/2018, S.N.G.N. Romgaz S.A. a informat acționarii și investitorii asupra faptului că, în data de 3 aprilie 2023 a fost încheiat Contractul de achiziție nr.40928/03.04.2023 cu Duro Felguera S.A., având ca obiect „Finalizarea lucrărilor și punerea în funcțiune a obiectivului de investiții: «Dezvoltarea Centralei Termice (CTE) Iernut prin construcția unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze»”. Termenul de finalizare a obiectivului de investiții este de 16 luni de la data ordinului de începere a lucrărilor, cu posibilitatea de prelungire conform prevederilor contractului.
Răzvan POPESCU, Director General al ROMGAZ: „În data de 1 august 2023, prin emiterea ordinului de începere a lucrărilor, realizarea Centralei cu o putere instalată de 430 MW de la Iernut, un proiect strategic pentru ROMGAZ cât și pentru România, intră în linie dreaptă. Astfel, reușim să continuăm proiectul de investiții și să trecem efectiv în etapa de derulare a noului contract pentru punerea în funcțiune a centralei în cel mai scurt timp posibil. Monitorizăm cu atenție derularea contractului pentru finalizarea lucrărilor și vom continua să informăm periodic piața de capital și investitorii în raport cu progresele înregistrate.”
Despre Centrala Termoelectrică (CTE) Iernut:
Plasată într-un nod important al Sistemului Energetic Național, în centrul Transilvaniei, Centrala Termoelectrică (CTE) Iernut este situată în județul Mureș pe malul stâng al râului Mureș între localitățile Iernut și Cuci și dispune de toate facilitățile necesare funcționării: stație de alimentare cu gaz natural (SRM Cuci - aparținând Transgaz), apă brută pentru prepararea fluidului de lucru și de răcire (Râul Mureș) și posibilitate de racordare la SEN (Stație Electrică de Înaltă Tensiune 110/220/400 kV Transelectrica) pentru evacuarea energiei electrice produse.
Odată cu preluarea CTE Iernut în anul 2013, ROMGAZ a devenit un producător important de energie electrică al Sistemului Energetic Național (SEN). Sucursala de Producere a Energiei Electrice (SPEE) Iernut realizează exploatarea și mentenanța Centralei Termoelectrice Iernut.
CTE Iernut, având o putere instalată de 800 MW, a fost pusă în funcțiune între anii 1963-1967 cu patru grupuri de câte 100 MW", transmite ROMGAZ.
______________________________________________________________
Romgaz, prin Sucursala de Producţie Energie Electrică Iernut, a predat marți amplasamentul companiei Duro Felguera SA pentru începerea lucrărilor de realizare a obiectivului de investiţii denumit "Dezvoltarea CTE Iernut prin construcţia unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze", potrivit unui comunicat emis de Ministerul Energiei, citat de Agerpres.
Termocentrala Iernut are o poziționare strategică, fiind amplasată în centrul sistemului energetic național. Proiectul își propune să asigure acoperirea consumului național de electricitate prin participarea activă pe piețele de energie electrică angro și de echilibrare, oferind în același timp servicii tehnologice pentru sistemul energetic național și eliminând posibilele blocaje în rețeaua din nord-vestul României. Capacitatea instalată a centralei pe gaz va fi de 430 MW.
"Este cel mai aşteptat proiect de producţie de energie electrică din România ultimilor ani. Deblocarea acestei investiţii a necesitat un efort susţinut pe toate planurile: economic, juridic, diplomatic. Mulţumesc tuturor celor care au contribuit la acest succes şi îi felicit pentru perseverenţă. Este investiţie strategică şi ne aduce mai aproape de un deziderat pe care l-am enunţat încă de la preluarea mandatului: energie sigură din producţie internă, la un preţ corect. Investiţia este cuplată cu proiectul Neptun Deep, de care tot Romgaz se ocupă, împreună cu OMV Petrom, ceea ce va face ca România să devină din 2027 cel mai important producător de gaze naturale din Europa. Situarea geografică a centralei de la Iernut este deosebit de importantă pentru funcţionarea sistemului energetic în toată zona de nord-vest a ţării. Acum avem toate şansele să finalizăm această investiţie", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
În anul 2016, producătorul național de gaze, Romgaz, a semnat un contract cu firmele Duro Felguera și Romelectro pentru construcția unei noi centrale termoelectrice în cadrul termocentralei Iernut, cu scopul de a produce energie electrică. Potrivit planurilor inițiale, se preconiza ca centrala să fie funcțională la începutul anului 2020. Cu toate acestea, insolvența celor două companii a dus la o situație juridică extrem de complicată și a provocat întârzieri semnificative în implementarea proiectului.
Pentru a stabili un nou termen de finalizare, s-a încheiat un alt contract cu firma spaniolă Duro Felguera, în care s-a prevăzut ca unitatea de producție de energie electrică pe gaz, cu o putere instalată de 430 MW, să fie finalizată într-un termen de 16 luni de la data la care au fost reluate lucrările.
"În data de 1 august 2023, prin emiterea ordinului de începere a lucrărilor, realizarea Centralei de la Iernut, un proiect strategic pentru Romgaz şi pentru România, intră în linie dreaptă. Astfel, reuşim să continuăm proiectul de investiţii şi să intrăm efectiv în etapa de derulare a noului contract pentru punerea în funcţiune a centralei în cel mai scurt timp posibil. Monitorizam cu atenţie derularea contractului pentru finalizarea lucrărilor şi vom continua să informăm periodic piaţa de capital şi investitorii în raport cu progresele înregistrate", a spus Răzvan Popescu, director general al Romgaz.
Ministerul Energiei şi Romgaz vor acorda o importanţă sporită acestui obiectiv, astfel încât la finalul anului 2024 această capacitate de producţie să fie pusă în funcţiune, precizează sursa citată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu