Legi justiție. Tăriceanu, reacție vehementă: Acest lucru NU se poate

Călin Popescu Tăriceanu a spus, în legătură cu legile Justiţiei, că puterea legiuitoare este Parlamentul, iar justiţia nu poate fi şi judecător şi creator de legi, în acelaşi timp.

"Le transmit celor care intervin în această dezbatere că până la urmă trebuie să respectăm principiul independenţei şi separaţiei puterilor în stat. Puterea legiuitoare este Parlamentul, justiţia aplică legile, nu face justiţia legile, nu pot să fie şi judecător şi creator de legi în acelaşi timp. Nu înseamnă că nu facem un dialog constructiv, că nu ţinem seama de opiniile justiţiei. Dar Parlamentul este structura care legiferează, nu există sistem de co-legiferare, noi şi cu justiţia, pe legile justiţiei", a afirmat Tăriceanu, la Mamaia, după şedinţa conducerii ALDE.

El a spus că în ultima perioadă a observat "o încercare din ce în ce mai vizibilă de cooptare în procesul legislativ alte puteri care nu au această vocaţie".

"Unii dintre procurori vor să devină co-legiuitori cu Parlamentul. Lucrul acesta nu se poate. O consultare este prevăzută legal, a CSM, şi cred că o consultare şi cu societatea, cu ONG este utilă, cu asociaţiile profesionale şi, după cum aţi văzut acest proces a început şi va continua în următoarea perioadă. CSM urmează să dea avizul în 30 de zile. Dar decizia finală a pachetului de legi suveran este Parlamentul. Şi nu cred că într-o stare de normalitate, nu am văzut într-o altă ţară din UE, la procesul de legiferare să ia parte activă alte entităţi", a afirmat Tăriceanu, informează Agerpres.

El a spus că îşi va exprima poziţia faţă de pachetul de legi privind justiţia când acestea vor ajunge la Parlament.

[citeste si]

"Nu am să intru în detalii cu privire la proiectul de lege. (...) Am văzut o analiză pertinentă făcută de UNJR, pe puncte, în care argumentat îşi prezintă poziţia. Cred că aşa trebuie dusă o dezbatere care în final să ducă la restabilirea democraţiei, a normelor statului de drept care înseamnă independenţa justiţiei în României, respectarea votului cetăţenilor, respectarea instituţiilor democratice şi renunţarea la acest sistem de putere paralel care s-a creat în România ultimelor ani pe care îl vedem cum reacţionează în momentul de faţă extrem de violent de teama că îşi va pierde influenţa pe care a exercitat-o până acum în detrimentul cetăţenilor şi a votului exprimat de ei", a precizat Tăriceanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel