Lege semnată de un număr record de parlamentari. ”Va salva vieți”

Medicul primar urgențe și deputatul PSD Tudor Ciuhodaru anunță o lege care va salva vieți. 

Deputatul propune redeschiderea Insitutului Cantacuzino și, implicit, reluarea productiei de vaccinuri româneşti care este esenţială.

”Proiectul meu de lege a fost semnat de un număr record de deputați și senatori: 123 (aproape o treime din total) de la toate formațiunile politice. Proiectul prevede readucerea şi menţinerea la parametri funcţionali a capacităţilor de fabricare a produselor biologice de la Institutul Cantacuzino utilizate în prevenţia bolilor infecţioase transmisibile cu impact major asupra sănătăţii publice. Vom avea oricând vaccinuri românești sigure, ieftine și în cantități suficiente pentru toți copiii României și e posibil să devenim un mare exportator de produse unice la nivel mondial - Cantastim, Polidin.” a declarat Tudor Ciuhodaru. 

[citeste si]

El a adăugat: ”Vă reamintesc că:

1.Plimbarea de la un minister la altul nu i-a fost benefică. Anul 2015 a găsit Institutul Cantacuzino cu datorii de 5 milioane de euro, 500 de angajati din cei 1.600 câţi erau in 1989, nici un vaccin pe linia de fabricaţie şi închiderea filialei de la Iaşi.

2. Inventarul produselor pe care Institutul nu le mai fabrică, din cauza pierderii licenţelor în 2011 cuprinde 9 vaccinuri, 6 seruri terapeutice, 7 seruri imunomodulatoare (Polidin, Cantastim) şi un ser antigen pentru IDR.

3. Era singurul producător de vaccin BCG (utilizat pentru imunizarea specifică împotriva tuberculozei) din Europa și unul din cei 11 producători internaționali de vaccin antigripal. Prin activitatea de producţie asigura în fiecare an 800.000 de doze de vaccin BCG şi 1-1,5 milioane de doze de vaccin antigripal. Datorită subfinanţării institutul a fost nevoit să-şi închidă şi alte unităţi de producţie pentru vaccinul antirabic, rujeolos VVR, polidin şi cantastim, vaccin gripal, vaccin BCG, vaccin tetanic adsorbit (VTA).

4. Costurile de producţie reduse ofereau României preţuri de achiziţie mult mai mici pentru multiple produse biologice strategice şi implicit cheltuieli bugetare reduse.

5. Prin toate aceste elemente Institul Cantacuzino asigura independenţa faţă de resursele externe în prevenirea şi combaterea unor situaţii de criză ce pot aparea oricând în contextul geo-politic actual.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel