Lavrov, primele declarații despre referendumurile din Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie, privind alipirea la Rusia

Lavrov, primele declarații despre referendumurile din Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie, privind alipirea la Rusia / Foto: Kremlin.ru
Lavrov, primele declarații despre referendumurile din Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie, privind alipirea la Rusia / Foto: Kremlin.ru

Serghei Lavrov a vorbit despre referendumurile din Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus că inițiativa de a organiza referendumuri în regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, privind aderarea la Rusia vorbește despre dorința popoarelor care trăiesc în aceste teritorii de a-și decide singuri soarta, scrie Interfax.

"De la începutul operațiunii militare speciale, da, în general, și în perioada anterioară acesteia, am spus că popoarele teritoriilor respective ar trebui să-și decidă singuri soarta", a declarat Serghei Lavrov.

"Și întreaga situație actuală confirmă că vor să fie stăpâni pe propriul destin", a mai susținut ministrul rus de Externe.

Referendumurile din Lugansk și Donețk privind aderarea la Rusia au fost programate pentru 23-27 septembrie

Consiliul Popular al Republicii Populare Lugansk a adoptat o rezoluție privind organizarea unui referendum cu privire la intrarea regiunii în Federația Rusă în perioada 23-27 septembrie 2022. Acest lucru a fost anunțat de către președintele consiliului, Denis Miroshnichenko.

Cu puțin timp înainte, decizia organizării unui referendum similar a fost aprobată în Consiliul Popular al Republicii Populare Donețk. În conformitate cu hotărârea adoptată, votul în regiune se va desfășura personal la secțiile de votare stabilite prin lege, menționează sursa citată.

Totodată, în aceeași zi, de 20 septembrie, deputații Consiliului Popular al Republicii Populare Lugansk au adoptat în unanimitate o lege privind organizarea unui referendum "cu privire la problema aderării la Federația Rusă ca subiect al Federației Ruse". Legea a fost deja semnată de șeful republicii, Leonid Pasechnik. Rezultatele referendumului vor fi stabilite de Comisia Electorală Centrală în cel mult cinci zile de la încheierea votării, spune legea. O lege similară a fost adoptată de Consiliul Popular al Republicii Populare Donețk.

Tot marți, anumite persoane din regiunea Zaporojie ar fi făcut apel la organ izarea unui referendum similar, mai scrie sursa citată anterior. În aceeași zi, președintele Dumei de Stat, Vyacheslav Volodin, la o ședință plenară a Camerei, a anunțat posibile referendumuri: "Dacă, în timpul unei expresii directe a voinței, ei spun că vor să facă parte din Rusia, colegi, îi vom sprijini, nu sunteți de acord cu asta?", ar fi spus Volodin iar ceilalți deputați l-ar fi aplaudat.

Reamintim că Rusia a recunoscut independența Republicilor Populare Lugan sk și Donețk în februarie 2022, cu puțin timp înainte de a invada Ucraina, începând un război care durează și în prezent, deocamdată nefiind anunțate posibile negocieri de pace.

Kuleba: Vom continua să eliberăm, indiferent de ce spune Rusia

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a postat pe Twitter un mesaj privitor la anunţurile de organizare a unui referendum privind aderarea la Rusia.

"Referendumurile simulate nu vor schimba nimic. Rusia a fost și rămâne un agresor care ocupă ilegal părți din pământul ucrainean. Ucraina are tot dreptul să-și elibereze teritoriile și va continua să le elibereze, indiferent de ce spune Rusia", a scris Kuleba. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel