Sosul de roșii este nelipsit din bucătărie, dar cum alegi varianta cea mai sănătoasă de pe rafturile magazinelor? Nutriționista Sandra Vaquera oferă sfaturi utile pentru a recunoaște un sos de calitate, care nu...
Pentru a alege un sos de roșii de calitate, nutriționista Sandra Vaquera recomandă să optezi pentru produse cu puține ingrediente și cu un conținut de roșii de cel puțin 80%. Zahărul nu ar trebui să depășească 5%, iar sarea să fie în jur de 1%. Uleiul ideal este cel de măsline extravirgin, iar sosul ar trebui să aibă sub 0,5% grăsimi saturate și să nu conțină aditivi sau coloranți artificiali. Aceste criterii asigură un echilibru între gust, calitate și beneficii pentru sănătate, potrivit 20minutos.es.

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @aleksandarlittlewolf
Reflux gastroesofagian și arsuri la stomac
Roșiile conțin acid citric și acid malic, ceea ce poate crește aciditatea gastrică. Dacă ai reflux gastroesofagian, sucul gastric care urcă în esofag provoacă arsuri și disconfort. Consumul de roșii poate irita mucoasa esofagului și agrava senzația de arsură sau regurgitare acidă.
Gastrită sau ulcer gastric activ
Atunci când mucoasa stomacului este inflamată (gastrită) sau există o rană deschisă (ulcer), alimentele acide, precum roșiile, pot irita și mai tare mucoasa. Aciditatea roșiilor stimulează producția de acid gastric, ceea ce poate prelungi vindecarea sau poate intensifica durerea și senzația de arsură.
Alergie la roșii
Deși nu este foarte frecventă, alergia la roșii se poate manifesta prin reacții alergice cum ar fi înroșirea pielii, mâncărimi, umflături în special în jurul gurii, buzelor sau limbii, și în cazuri severe, dificultăți de respirație. Dacă ai observat astfel de simptome după ce ai mâncat roșii, e bine să le eviți și să consulți un medic alergolog.
Medicamente anticoagulante
Roșiile conțin vitamina K, care joacă un rol important în coagularea sângelui. Dacă iei anticoagulante pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge, consumul mare și neregulat de roșii poate afecta eficiența medicamentului. Este bine să menții o cantitate constantă de vitamina K în dietă și să discuți cu medicul.
Probleme cu rinichii și pietre la rinichi
Roșiile conțin oxalați, compuși care pot contribui la formarea calculilor renali la persoanele sensibile. Dacă ai avut pietre la rinichi sau ești predispus la ele, consumul excesiv de roșii (în special sub formă concentrată, precum sosul) poate favoriza cristalizarea oxalaților și formarea pietrelor. E recomandat să limitezi consumul și să bei suficientă apă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News