Justiţia britanică respinge extrădarea unei separatiste catalane cerută de Spania

Justiţia britanică consideră ''disproporţionată în raport cu legislaţia Marii Britanii'' solicitarea Spaniei ca Marea Britanie să o aresteze şi să o predea autorităţilor spaniole pe separatista catalană Clara Ponsati, astfel că cererea de extrădare este respinsă, transmite miercuri agenţia EFE, scrie Agerpres.

Pe numele Clarei Ponsati, care este şi scoţiană, fusese emis de către justiţia spaniolă un mandat european de arestare pentru "nesupunere", acelaşi delict pentru care mai mulţi lideri separatişti catalani au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea în urma tentativei eşuate de secesiune a Cataloniei în 2017.

În urma deciziei instanţei britanice, mandatul european de arestare a fost restituit autorităţilor spaniole, cu menţiunea că dacă există informaţii cu privire la istoricul infracţional anterior al persoanei în cauză sau orice altă informaţie despre gravitatea infracţiunii, mandatul poate fi retrimis Marii Britanii în vederea reexaminării cererii.

Surse judiciare au declarat agenţiei EFE că solicitarea formulată de autorităţile spaniole a fost considerată a fi disproporţionată pentru că, fiind vorba despre infracţiunea de nesupunere, se înţelege că este vorba doar de o problemă de ordine publică.

Clara Ponsati se numără printre cei nouă politicieni catalani care au fugit din Spania pentru a evita arestarea şi pe numele cărora autorităţile spaniole au emis mandate europene de arestare. Aceste mandate au la bază sentinţa dată pe 14 octombrie de Curtea Supremă spaniolă, care a condamnat la pedepse de închisoare cu executare alţi nouă lideri separatişti catalani. Printre cei a căror extrădare este cerută de Madrid se numără şi fostul preşedinte al guvernului regional catalan, Carles Puigdemont, care s-a refugiat în Belgia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel