Urmărește emisiunea live


Îți curge sânge din nas? Află care sunt cele mai frecvente cauze

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Îți curge sânge din nas și nu știi de ce? Află, în acest articol, care sunt cele mai întâlnite cauze ale hemoragiei nazale.

 

Hemoragia nazală, numită și epistaxis, poate fi îngrijorătoare, dar, de cele mai multe ori, nu este. Aceasta poate fi tratată la domiciliu, însă sunt și cazuri în care este necesară intervenția medicilor.

Multe persoane se confruntă cu sângerare nazală, din cauză expunerii nasului și a localizării la suprafață a vaselor de sânge de la nivelul mucoasei nazale. În cazul în care hemoragia nazală este frecventă, pare să fi fost generată de administrarea unui nou medicament sau este însoțită de vânătăi pe toată suprafața corpului, consultă un medic. S-ar putea să te confrunți cu o problemă serioasă.

Îți curge sânge din nas? Iată care sunt cauzele

Nasul are rolul de a încălzi și de a umezi aerul care intră în organism. În interiorul acestuia se găsește un țesut umed și sensibil, care prezintă o rețea bogată de vase de sânge. În momentul în care acest țesut este lezat, vasele se pot sparge, ducând la sângerare. Hemoragia este din ce în ce mai frecventă, deoarece cheagul și cicatricea sunt simplu de dislocat.

Printre cele mai frecvente cauze se numără: aerul uscat din interiorul încăperilor (fie el cald sau rece), clima uscată, călduroasă, cu umiditate scăzută, răcelile și sinuzita (din cauza strănutului, a tusei), suflatul agresiv sau curățarea nasului excesivă, introducerea unui obiect străin în nas, traumatism la nivelul nasului sau al feței, rinita alergică și rinita non-alergică, folosirea medicamentelor anticoagulante (aspirină, antiinflamatoare nesteroidiene, warfarina etc.), hipertensiunea arterială, substanțele iritante (cocaina, agenții chimici ș.a.), deviația de sept nazal, tumori sau tulburări de coagulare moștenite sau intervenția chirurgicală la nivelul feței sau a nasului.

Sfaturi pentru oprirea sângerării nazale

Atunci când îți curge sânge din nas, încearcă să rămâi relaxat și să respiri pe gură. Stai în poziție verticală și apleacă-te puțin în față. În acest fel, reduci presiunea sanguină din vasele nazale și atenuezi sângerarea. În plus, eviți să înghiți sânge sau alte secreții nazale, care nu fac altceva, decât să îți irite stomacul. Nu sta întins pe spate și nu îți pune capul între genunchi.

Apasă pe nară pentru a opri hemoragia. Te poți ajuta de degetul mare și de arătător, pentru a apăsa pe ambele nări. În acest timp, respiră pe gură.

Înainte de a verifica dacă sângerarea s-a oprit, ține apăsat continuu timp de 5-10 minute. În cazul în care sângerarea nu s-a oprit, repetă procesul pentru încă 10 minute. Dacă ai la îndemână, pulverizează un puf de oxymetazolina, un decongestionant nazal spray, care se eliberează de la farmacie, fără prescripție medicală.

Dacă sângerarea s-a oprit, nu-ți curăța nasul și nici nu te apleca în față. Evită să faci exerciții fizice și să ridici greutăți, timp de câteva zile. Unge interiorul nărilor cu vaselină, cu ajutorul degetului mic sau cu un bețișor cu vârf de bumbac. În cazul în care sângerarea continuă, mergi, de urgență, la medic, scrie BZI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel