EXCLUSIV  Iohannis, Dragnea, Tăriceanu, Lazăr, notați. Borza: Joc FATAL!

Remus Borza, deputat independent, a notat politicienii și personalitățile importante ale săptămânii.

Klaus Iohannis nota 10 – Salut atitudinea și discursul președintelui din plenul Parlamentului European de la Strasbourg. E pentru prima oară când îl recunosc ca președinte al meu și al tuturor românilor, deși îmi doresc să-l recunosc ca atare în fiecare zi. A fost un discurs echilibrat al unui șef de stat care își apără țara, o promovează și o prezintă într-o lumină favorabilă. A militat pentru coeziune, unitate și solidaritate la nivel european, valori pe care trebuie să le aplice și în România. Îl creditez cu bună credință și pentru invitația la dialog adresată partidelor privind pactul pe justiție. După 14 ani de război fratricid - român contra român, - purtat chipurile împotriva corupției și asanării morale a societății românești, dar care, din nefericire, a produs mii de victime inocente, a distrus cariere, destine și vieți, a distrus elitele sociale, economice, culturale și politice ale țării, dar, în primul rând, a distrus încrederea în noi ca români, demnitatea, onoarea și respectul de sine, un astfel de pact este binevenit. În Anul Centenarului, toată clasa politică are obligația de a sluji împreună și necondiționat interesul național. Avem datoria de a întinde punți și mâini între români, de a construi o Românie sigură și prosperă, o Românie civilizată și europeană. Avem datoria de a readuce normalitatea într-o țară confuză, derutată și în căutare de valori perene.

Liviu Dragnea nota 7 – Pentru Legea offshore îi dau 10. Cea de-a patra variantă a legii, aprobată în Camera Deputaților săptămâna aceasta, aduce mai mulți bani României față de prima variantă adoptată în februarie în Senat. Chiar dacă beneficiile acordate investitorilor s-au diminuat față de primele trei variante, în continuare legea este una prietenoasă și echitabilă. Chiar și pe textul legii adoptat zilele acestea de Parlament, titularii de acorduri de exploatare vor câștiga în jur de 60%, iar statul român în jur de 40%. În schimb, are nota 4 pentru trocul încheiat cu cei 17 deputați, reprezentând minoritățile naționale, alta decât cea maghiară, pe legea privind prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului. Toți cetățenii sunt egali în fața legii și nimeni nu este mai presus de lege. Sunt două principii constituționale regăsite în legislația tuturor țărilor cu democrații consolidate. Legea trebuie să fie lege și pentru lei, nu doar pentru căței. Nu putem opera în continuare cu discriminări și cu favoritisme. În ultimii ani, România s-a transformat într-un paradis al ONG-urilor. Sunt zeci de mii de asociații și fundații pe teritoriul României finanțate din exterior. Sunt entități statale străine potrivnice statului român, care finanțează ONG-uri în România pentru a ne destabiliza economic, politic și social. Proveniența acestor finanțări nu poate fi probată. Pot să fie fonduri rezultate din terorism, criminalitate sau spălare de bani. Directiva europeană 2015/849 pe care am preluat-o în lege obligă toate entitățile juridice să raporteze operațiunile și transferurile cu numerar peste plafonul de 10.000 euro. Care este rațiunea pentru care să dăm exceptări de la această regulă comunitară? De ce asociațiile și fundațiile minorităților naționale să fie exceptate de la această obligație? În condițiile în care Liviu Dragnea nu mai poate conta pe voturile ALDE sau UDMR, această concesie făcută deputaților ce reprezintă minoritățile se explică din punct de vedere politic, dar nu și moral și constituțional.

Călin Popescu-Tăriceanu nota 7 - Pentru poziționarea pe Legea offshore ca un apărător al intereselor concesionarilor în detrimentul interesului statului român, al cărui înalt demnitar este. Vorbim, totuși, de al doilea om în stat. Jocul la dublu practicat în ultima perioadă de Tăriceanu îi va fi fatal. Nu poți să fii și în alianță la guvernare cu PSD și cu Dragnea și în egală măsură să te apropii și de PNL și Iohannis.

Augustin Lazăr nota 4 – În ultimul an, procurorul general al României a avut abordări și poziționări eminamente politice, incompatibile cu statutul de magistrat. Nu „Ministerul Public trebuie să asigure și să garanteze echilibrul și separația puterilor în stat". Doar pentru această nefericită declarație, Lazăr trebuia să fie demis. Chiar dacă vorbim de separația puterilor în stat, într-o democrație funcțională i se recunoaște Parlamentului, ca singură putere aleasă și legitimată printr-un vot popular, acel statut de primus inter pares (primul între egali). Și nu de ieri de azi, ci de vreo 2.000 de ani. Puterea executivă și puterea judecătorească sunt puteri numite. Procurorii aplică legea și nu fac lege. Nici pe vremea lui Stalin și a comisarilor sovietici, aduși cu tancul în România, procurorii nu își permiteau o astfel de aroganță. Până una alta, procurorul general al României este cel mai bine plătit bugetar. Un salariu dublu față de cel al președintelui republicii. O fi normal?

Jean-Claude Juncker nota 7 – Îi dau 10 pentru declarația din această săptămână în care afirma că Centenarul Marii Uniri, aniversat în România, reprezintă o sărbătoare europeană, declarație de natură să deranjeze oficialii Guvernului de la Budapesta. Dar are 4 în continuare pentru dublul standard și dubla măsură cu care critică și judecă România în raport cu alte țări din UE. Nu putem cere României să aplice alte reguli și proceduri în numirea și revocarea magistraților decât cele în vigoare în Germania, Franța, Marea Britanie, Olanda sau Luxemburg. Nu poți sancționa România pentru că Parlamentul, ca for legislativ suprem al unei națiuni suverane, îl scoate pe președinte din procesul de numire al șefilor Înaltei Curți de Casație și Justiție și, în egală măsură, să încerce activarea art. 7 din Tratatul UE împotriva Poloniei pentru motivul că, în acea țară, președintele numește înalții magistrați. Să se trezească domnul Juncker și să ne lămurească și pe noi. Adică cu bască sau fără bască?

Notele au fost date de Remus Borza joi, în cadrul emisiunii „Borza Analytica" de la DC News.

Video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel