Ileana Pintilie lansează cartea 'Ştefan Bertalan - Suprapuneri'

În cadrul evenimentului, va avea loc o dezbatere cu public unde vor fi invitaţi: prof. univ. dr. Ruxandra Demetrescu și prof. univ. dr. Iosif Kiraly (UNArte Bucureşti), dr. George Lecca, editorul cărții, prof. univ. dr. Victor Neumann, directorul Muzeul de Artă din Timişoara și autoarea, prof.univ.dr. Ileana Pintilie.

Ştefan Bertalan, unul dintre cei mai interesanţi şi reprezentativi artişti ai anilor 1960-1980 din România, a fost pictor de formaţie, dar, aşa cum singur mărturisea ironic, era un peisagist, care îşi „uita” mereu paleta şi culorile acasă. Interesul lui s-a îndreptat în mod deschis spre o cercetare vizuală bazată pe experiment, subiectul predilect fiind Natura, abordată dintr-o adevărată pasiune, dominată de fapt de o viziune subiectivă, ce şi-a pus amprenta asupra ansamblului său de lucrări. Pentru Bertalan fotografia a fost mereu doar un mijloc de cercetare în vederea creaţiei, o „unealtă” cu ajutorul căreia descoperea lumea vizibilă în cele mai amănunţite detalii. El a rămas un experimentator direct, care a simţit nevoia să păstreze legătura cu zona cercetării, tocmai de aceea nu a ales filmul.” (Ileana Pintilie)

Evenimentul face parte din seria de manifestări dedicate expoziției-eveniment Ștefan Bertalan – Timișoara și avangarda artelor europene, aflată pe simezele Muzeului de Artă Timișoara în perioada 28 ianuarie – 10 martie a.c.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel