Igor Dodon sfidează Constituția. Decizie controversată în Republica Moldova

Igor Dodon și-a anunțat intenția de a se deplasa la Comrat la festivitățile ocazionate de "proclamarea Republicii Găgăuze'', într-un mesaj postat în limba rusă pe Facebook, dând naștere astfel unei polemici în Moldova.

Conform Constituției, Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia (UTA Găgăuzia) este o regiune autonomă (din 1995) — cu statut juridic special — în sud-vestul Republicii Moldova și se subordonează autorităților de la Chișinău.

"Am avut o întâlnire de lucru cu bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, la care am discutat despre situația din țară. Am acceptat invitația de a participa pe data de 19 august la 'Ziua Proclamării Republicii Găgăuze', a scris Igor Dodon.

Dodon a ținut să-i felicite pe locuitorii UTA Găgăuze cu această ocazie, menționând că "în calitate de cadou le voi oferi un concert cu participarea formației 'Serebro' (din Rusia) și a interpretului Aleksandr Marșal".

Portarul Independent.md menționează că 19 august nu este ziua oficială a oraşului Comrat. Găgăuzii sărbătoresc în această zi proclamarea „Republicii Găgăuze", care şi-a anunţat independenţa la 19 august 1990, la congresul deputaţilor de toate nivelurile din sudul Republicii Moldova.

În 1990, îngrijorați de o eventuală reunire a Moldovei cu România, raioanele Comrat, Vulcănești și Ceadîr-Lunga au proclamat RSS Găgăuzia în cadrul URSS.

Autoritățile de la Chișinău au declarat atunci hotărârea neconstituțională și astfel a început un șir de tensiuni separatiste care au fost aplanate abia în 1995, când Parlamentul Moldovei a recunoscut autonomia teritorială a găgăuzilor şi a adoptat Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei.

Din acel moment formaţiunea separatistă şi-a încetat existenţa, însă găgăuzii marchează crearea Găgăuziei anume la 19 august, dar nu pe 24 decembrie, când a fost adoptată Legea privind statutul Autonomiei Găgăuze, precizează sursa citată.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel