Iaşi: Peste 500 de invitaţi din 28 de ţări la FIPTI

Ediţia din 2019 Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iaşi (FIPTI) va vorbi publicului despre "Libertate", pe parcursul a 11 zile de sărbătoare a artelor spectacolului, au anunţat organizatorii evenimentului.

Oltiţa Cîntec, curator FIPTI, afirmă că ediţia 2019 a festivalului va debuta pe 29 septembrie cu un prolog şi va continuă în perioada 1-2 octombrie cu showcase Teatrul Luceafărul, iar în perioada 3 - 10 octombrie cu festivalul propriu-zis.

"Este a XII-a filă a unui eveniment reacreditat, al şaselea an la rând, de o comisie de experţi internaţionali desemnată de Asociaţia Europeană a Festivalurilor cu sediul la Bruxelles, ca 'festival remarcabil' şi e consacrată tematic conceptului "Libertate". Toate spectacolele selectate din România, produse de instituţii de stat precum Teatrul Naţional Cluj Napoca, Teatrul Act, Teatrul Mic, Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, Teatrul Ţăndărică, Teatrul Puck Cluj Napoca, Teatrul Matei Vişniec din Suceava, şi cele independente precum Reactor de Creaţie şi Experiment Cluj Napoca, Auăleu Timişoara, Point, Apollo 111, Unteatru, Giuvlipen, Coquette, Art No More, Fundaţia Art Production din Bucureşti, sunt jucate în premieră la Iaşi, pentru ca sentimentul de sărbătoare pe care evenimentul îl degajă să fie cât mai puternic. Vom avea şi invitaţi din Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Cehia, China, Coreea de Sud, Croaţia, Egipt, Elveţia, Franţa, Finlanda, Germania, Georgia, Hong Kong, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, Rusia, Senegal, Spania, Turcia, Venezuela. Sunt exclusivităţi. Companiile respective vin pentru prima oară în ţara noastră, numai la Iaşi. Conceptual, am considerat că aşezând în program creaţii pe care publicul nostru nu le-a mai văzut vreodată, vom dispune de un atu ce reliefează identitatea FITPTI, îi dă o notă specială de unicitate, de atractivitate pentru spectatori deschişi la provocări culturale inedite. Şi publicul a evoluat odată cu festivalul, s-a modelat şi vrem să-l răsfăţăm în continuare cu propuneri estetice cărora să nu le poată rezista", a declarat Oltiţa Cîntec.

Ea a precizat că de la FIPTI nu vor lipsi poveşti revizitate, spectacole pentru tătici, pentru cei care vor să plece din România sau au plecat şi s-au întors, despre tragedia din clubul Colectiv, despre dragoste şi manipulare, spectacole pentru bebeluşi, pentru taximetrişti, pentru fraţi conflictuali şi nonconflictuali, spectacole care vorbesc despre oraşe supra-aglomerate, despre istoria recentă văzută din unghiuri ale subiectivităţii, despre centenare,

Festivalul mai cuprinde expoziţii interactive, expoziţii foto, performance, teatru coregrafic, rezidenţe de dramaturgie şi spectacole-lectură, lansări de carte, seminar internaţional de critică teatrală, concerte, teatru stradal, noul circ etc., creaţii semnate de Radu Afrim, Bobo Burlăcianu şi Bobi Dumitraş, Gigi Căciuleanu, Catinca Drăgănescu, Alexandru Dabija, Bogdan Georgescu, Cristi Juncu, Ovidiu Mihăiţă, Ada Milea, Dragoş Muşoiu, Bogdan Theodor Olteanu, Ioana Păun etc.

"Sunt exemple de formule artistice care portretizează caleidoscopic România la cei 30 de ani de libertate pe care îi contorizează în 2019. FITPTI poate fi văzut în peste 20 de spaţii din oraş, în căutarea spectatorului curios, deschis, pentru care nu vârsta biologică primează, ci starea de spirit", a mai spus Oltiţa Cîntec.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel