Green-Frilensăr pe contour - START la Malu Tristory cu Mălăieș în Călcăieș, Once Upon și Mioritza…

Şedinta de dinainte de plecare. Foto Voicu Rădescu
Şedinta de dinainte de plecare. Foto Voicu Rădescu

10 reprezentații au loc în perioada 21 iulie - 15 august, în 10 localități de graniță din România, în cadrul proiectului teatral ”Green-Frilensăr pe contour”, organizat de Asociația Green Hours împreună cu artiștii reuniți sub numele Frilensăr.

10 reprezentații au loc în perioada 21 iulie - 15 august,  în 10 localități de graniță din România, în cadrul proiectului teatral  ”Green-Frilensăr pe contour”, organizat de Asociația Green Hours împreună cu  artiștii reuniți sub numele Frilensăr. 

Reprezentația din seara de 21 iulie, din localitatea Malu (județul Giurgiu) a marcat startul unei caravane teatrale inedite, ce și-a propus înlesnirea accesului direct la actul artistic al  comunităților  mici și mijlocii, itinerînd în zone defavorizate din punct de vedere cultural 3 spectacole ce își au rădăcinile în  tradiții și obiceiuri regăsite în mituri și laitmotive românești. Este vorba de Mălăieș în CălcăieșOnce Upon și Mioritza, reunite în  Tristory – sau trilogia emoțiilor tradițional neînchipuite.

Frilensării își definesc caravana teatrală ca pe un instrument al cercetării și al cunoașterii reciproce dintre artiști și public, oriunde s-ar găsi acesta, în ideea în care ”rînduiala” clasică, obișnuința artistului de a-și aștepta spectatorul la sală, la locul “faptei teatrale”, poate fi considerată depășită.

“Ne permitem să ieșim din tiparul ăsta și să luăm problema în propriile mâini. Mergem cu spectacolele noastre vesele și amare în locuri în care teatrul pătrunde mai greu, locuri despre care nu știm foarte multe, dar pentru care avem o nestăvilită curiozitate. Și plecăm hai-hui să ne-o potolim.” (Daniel Chirilă – coordonatorul Platformei culturale Frilensăr și managerul proiectului „…pe contour”.)

Reprezentațiile caravanei Green-Frilensăr pe contour sînt cu intrare liberă și se desfășoară în după programul următor: 

21 iulie - Malu, jud. Giurgiu; 26 iulie - Nădlac, jud. Arad; 28 iulie - Toboliu, jud. Bihor; 2 august - Halmeu, jud. Satu Mare; 5 august - Săpânța, jud. Maramureș; 7 august -Rădăuți, jud. Suceava; 8 august - Horodiștea, jud. Botoșani; 9 august - Drânceni, jud. Vaslui; 12 august - Jurilovca, jud. Tulcea; 14 august - Vama Veche, jud. Constanța.

Cele trei 3 spectacole își găsesc sursele de inspirație în: povestea “Capra cu trei iezi” (pentru Mălăieș în Călcăieș), basmul “Fata babei și fata moșneagului” (pentru Once upon) și în mitica baladă “Miorița (pentru spectacolul… Mioritzaiar valoarea lor obiectivă rezidă în realul talent și în munca asiduă a tinerilor artiști ce dau înțeles numelui Frilensăr: Loredana Cosovanu, Alina Mîndru, Claudia Chiraș, Tiberiu Enache, Dumitru Georgescu, Ovidiu Cosovanu și desigur - nu în ultimul rînd - actorul Daniel Chirilă, coordonator, dramaturg și regizor al trupei.

Spectacolele proiectului Green-Frilensăr pe contour au participat deja în manifestări ca Festivalul Național de Teatru Independent, Undercloud, Blue Theatre Constanța, Gala Hop, Festivalul de teatru nou Arad, SibiuPlays etc. Spectacolul Mălăieș în Călcăieș, scris de Daniel Chirilă, a cîștigat Premiul pentru dramaturgie în cadrul Maratonului național de teatru independent, București, 2014. 

(w670)

FRILENSĂR este un grup de tineri și foarte tineri artiști independenți care se manifestă cît mai liber cu putință prin teatru. Încearcă orice, nu fug de nimic, fără compromisuri, dimineața, la amiază, noaptea, în bar, în teatru, pe stradă, de la experiment la tradiție, oriunde există sau pot capacita un public sincer și atent.

A avut peste 100 de reprezentații în București și în țară, reușind să participe la numeroase festivaluri și este laureat al Premiului pentru Cea mai bună trupă de actori la Gala HOP, 2016. Frilensăr are în prezent patru spectacole active în stagiunea Teatrului LUNI (Mălăieș în CălcăieșMioritzaOnce upon și Înaintea erei noastre) și încă două spectacole în pregătire (Privește cerul și Who I am).

Echipei de bază Frilensăr, notată mai sus, i s-au raliat doi colaboratori, Maria Veronica Vârlan și Tudor Morar deja prezenți în spectacolul Înaintea Erei Noastre (selectat pentru FNT 2017).

De cca. 2 ani, Trupa Frilensăr a fost ”adoptată” în București de Teatrul LUNI de la Green Hours, producător al caravanei Green-Frilensăr pe contour, prin Asociația Green Hours.

 

Asociația Green Hours reprezintă administrativ  și organizațional cel mai vechi spațiu cultural-artistic independent din România - Green Hours jazz & theatre café.

Aici a luat ființă Teatrul LUNI, în seara de Luni, 1 decembrie 1997, odată cu prezentarea premierei Chantan au Lait (Maia Morgenstern & Dorina Crișan Rusu – pe texte de Mircea Dinescu, Ienăchiță Văcărescu și Joshua Sobol).

Teatrul LUNI (ce va marca 20 de ani de existență pe 1 decembrie 2017), continuă cu perseverență  munca și eforturile de a menține un spațiu și condiții propice de exprimare pentru artiști ce se simt creativi,  liberi, tineri …și independenți.

Teatrul LUNI a fost recunoscut, de-a lungul anilor, inclusiv prin premii naționale (Premiul de Excelență UNITER, Premiul pentru Creație în Teatrul Independent - acordat de Ministerul Culturii), sau internaționale (Dublin Fringe Festival, Fringe New York, ș.a.).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2023 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1