Google a câștigat posibilitatea de a aplica ”dreptul de a fi uitat”. Cine sunt vizați

Google
Google

Google și-a asigurat posibilitatea de a aplica "dreptul de a fi uitat" numai pentru utilizatorii din Europa, a stabilit o instanță de pe continent care a comunicat companiei că nu e obligată să aplice prevederile și în restul lumii, arată BBC.

Judecătorii europeni au arătat că prevederile "dreptului de a fi uitat" le permite cetățenilor din Uniunea Europeană să ceară ca, atunci când e vorba despre propria persoană, orice conținut pe care îl consideră "inadecvat, irelevant sau exagerat" să fie eliminat dintre rezultatele căutărilor efectuate în țările UE.

Curtea a precizat că dispoziția nu obligă Google să ofere "dreptul de a fi uitat" și utilizatorilor din restul lumii


Cu toate că informațiile ar continua să existe pe paginile site-urilor, rezultatele ar fi eliminate din motoarele de căutare. Prevederile au pornit de la un caz din Spania, din 2014, unde Mario Costeja a încercat să înlăture link-uri depășite care vorbeau despre datoriile sale mult după ce își achitase orice obligație.

Comisia Națională de Informatică și Libertăți (Commission Nationale de l'Informatique et des Libertes -CNIL), din Franța, s-a adresat Curții Europene de Justiție pentru a clarifica dacă posibilitatea de a elimina legături din căutări ar trebui să se adreseze și altor versiuni ale platformei Google din lume sau se limitează numai la google.fr.

Țările din afara UE "au o abordare diferită"

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a recunoscut faptul că țările din afara UE "au o abordare diferită" și că modul în care se păstrează echilibrul între protecția datelor personale și libertatea accesului la informație al utilizatorilor de internet "este foarte posibil să varieze semnificativ în jurul lumii".

"Curtea precizează că dreptul la protecția datelor personale nu este un drept absolut, fiind necesar să se țină cont de funcția pe care o îndeplinește în societate și să fie asigurat un echilibru cu drepturi fundamentale, potrivit principiului proporționalității", notează judecătorii.

Avocatul General Maciej Szpunar oferise un aviz fără caracter obligatoriu Curții Europene de Justiție în această problemă, recomandând limitarea la teritoriul UE obligativitatea excluderii link-urilor din căutări.

Szpunar a afirmat că principiile ar trebui să fie aplicate păstrând echilibrul cu alte drepturi ca protecția datelor și a intimității ca și în legătură cu "interesul public legitim".

Curtea Europeană a stabilit și că unele rezultate ar putea să fie păstrate atunci când sunt absolut necesare pentru libertatea de a fi informat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel