Mircea Geoană, prezintă pe blog o alternativă proprie pentru 2012, pe care a denumit-o „Proiect al Dezvoltării” în opt puncte programatice.
„Politic vorbind, 2011 a fost un an greu, în care iluziile s-au risipit, iar alternativa la actuala putere n-a apărut. În mai puţin de un an, USL a pierdut un sfert din încrederea românilor, care nu percep diferenţe semnificative între social-liberali şi democrat-liberali. PDL, zdruncinată de arestări şi corupţie, şi-a pierdut credibilitatea, dar compensează prin resursele acumulate”, a analizat, Geoană, evoluţiile politice din 2011.
Fostul şef al PSD prezintă o alternativă proprie în opt puncte la actualele politici promovate de partidele politice, pe care Geoană a denumit-o „Proiect al Dezvoltării”. „România are nevoie în 2012 de o schimbare de direcţie, de un Plan B cuprinzător, care să propună articulat şi credibil soluţii pentru economie, pentru guvernanţă, pentru reforma politicului. Acest Plan B trebuie să reprezinte (...) un nou proiect naţional, un Proiect al Dezvoltării, structurat pe câteva direcţii clare”, spune el.
Cele opt direcţii propuse de fostul candidat PSD la preşedinţie în 2009 sunt: un nou model de dezvoltare bazat pe mobilizarea resurselor interne pentru a crea producţie naţională, impunerea unui alt rol al statului în raport cu cetăţeanul, asigurarea unui nou echilibru între stat, piaţă şi societatea civilă, reintroducerea culturii dialogului social, recuplarea cu elitele şi oprirea exodului tinerilor, reformarea sistemului politic, construirea unei clase mijlocii puternice şi fructificarea dividendelor economice ale poziţiei noastre geopolitice. „Acest Plan B trebuie impus la nivel politic”, a scris Geoană
Fostul lider pesedist asigură, în acest context, că nu va sta „pe margine” în 2012. „Avem nevoie de o opoziţie adevărată. (...) Care să propună un nou proiect naţional pentru România – proiectul dezvoltării. Pentru mine, 2011 a fost un an al clarificării politice în care, fără a şti nici astăzi motivele, am fost exclus din PSD. Nu port ranchiună niciunui fost coleg, dar nu pot fi decât revoltat de modul în care tăcerea vinovată sau parvenirea cu orice preţ au devenit reperele politicii de partid din România. Nu mă voi lăsa doborât şi nu voi sta pe margine în 2012. Cât timp beneficiez de încrederea românilor, voi încerca să contribui la impunerea alternativei reale, politice şi economice, în România. Nu pot sta pasiv văzând că actuala putere şi opoziţie nu sunt decât feţe ale aceleiaşi monede. Orice ar alege dintre aceste două feţe, românii pierd. Consider că există şi o altă alegere, dincolo de Traian Băsescu şi dincolo de copiile sale mai imature, mai superficiale sau mai lipsite de imaginaţie”, crede el.
Despre USL, Geoană spune că a abandonat „agenda populaţiei”, PSD şi PNL fiind preocupate doar cu negocierea de candidaturi şi funcţii. „Liderii neconvingători şi incapacitatea lor cronică de a veni cu iniţiative şi soluţii sunt călcâiul lui Ahile pentru USL”, a adăugat el. Printre eşecurile opoziţiei, Geoană a enumerat: pierderea şefiei Senatului, neadoptarea niciunei moţiuni de cenzură, tema suspendării preşedintelui, luptele interne, imaginea externă defavorabilă.
Citește și:
Geoană: Să nu creadă cineva că am intrat în vacanţă
Geoană: După alegeri voi fi unul dintre cei mai influenţi oameni politici din România
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu