Gabriela Firea, revoltă după înghețarea alocațiilor copiilor: Măcar aceste cifre ar trebui să le dea de gândit celor de la guvernare!

Gabriela Firea / Foto: Facebook
Gabriela Firea / Foto: Facebook

Gabriela Firea (PSD) a vorbit despre impactul "devastator" pe care l-ar putea avea decizia Guvernului de a nu mai mări alocațiile în acest an. Ea a prezentat mai multe date privind abandonul școlar din România și susține că "viitorul României este în pericol".

"Copii României sunt pe ultimul loc între prioritățile coaliției de guvernare, se vede acest lucru aproape în fiecare zi. Viitorul României este în pericol. Poate vi se pare o idee sau o declarație care ar putea fi catalogată ca fiind, nu știu, populistă, generală, abstractă, dar acest lucru se va petrece într-un viitor nu foarte îndepărtat și vom constata cu toții acest lucru. Vă spun și câteva date concrete, în susținerea declarației mele politice.

Rata abandonului școlar, în creștere

Săptămâna trecută, Ministerul Educației a făcut publice o serie de date cutremurătoare, chiar dacă ele au trecut destul de neobservate în mass-media, despre abandonul școlar, care în perioada 2019-2020 a crescut la toate nivelurile de învățământ. Așadar, potrivit datelor oficiale, nu unor știri pe surse, cea mai gravă situație este cea din mediul rural, unde rata de abandon depășește 2,6%, comparativ cu 1,8% în mediul urban. Peste 35 de mii de elevi din clasele I-VIII au abandonat școala în anul școlar 2018-2019, în creștere cu 7 mii față de anul precedent.

Cele mai frecvente motive pentru care copii renunță la școală sunt situația financiară, problemele familiale și modul în care se desfășoară în această perioadă procesul de învățământ.

Efectele abandonului școlar

Care sunt efectele abandonului școlar?  Sărăcie, șomaj, boală.  Acestea sunt efecte directe pe care le resimt cei care au renunțat să mai continue școala, însă există și efecte indirecte, care afectează întreaga societate. Fără pregătirea din școală, acești copii nu vor avea calificările necesare pentru cerințele de pe piața muncii și vor eșua în slujbe prost plătite.

Iată de ce consider că Educația, ca și Sănătatea, sunt domenii prioritare în care orice autoritate responsabilă, indiferent că este vorba despre administrația centrală sau cea locală, trebuie să acționeze. Fără angajați educați, nepregătiți și nesănătoși, nu este posibilă performanța economică. Oamenii, angajații, salariații, sunt cei care fac economia să duduie, ca să parafrazez un prim-ministru liberal. Iată de ce consider halucinante acțiunile actualei coaliții de guvernare pentru că măsurile pe care ei le propun sunt îndreptate în primul rând împotriva celor mai fragili dintre noi, copii și tinerii, iar în al doilea rând pentru că efectele pe termen lung vor fi devastatoare pentru întreaga populație, nu doar pentru viața lor.

Măsuri necesare

Am atras atenția în repetate rânduri asupra obligației guvernului de a susține aceste familii, de a-i susține pe acești copii care vor să meargă la școală, decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care fac naveta, sprijinirea familiilor cu venituri foarte mici, achiziționarea echipamentelor necesare pentru a avea acces la educație: tablete, laptopuri, legătură la internet. Acestea sunt măsuri care trebuiau implementate încă de ieri, dar realitatea tristă este că sunt peste 52 de mii de gospodării în România fără energie electrică. Oare câți copii trăiesc și învață la lumina lumânărilor în anul 2021?

Coaliția de guvernare în loc să îi ajute pe acești oameni, în îngroapă definitiv. Alocațiile pentru copii nu mai cresc în acest an. Se laudă că au crescut cu 20% deja, de parcă au crescut cu 200%, au tăiat un 0. Nu avem resurse, declară senin și premierul Florin Cîțu și Orban. Normal că nu avem, acești bani au ajuns în alte buzunare.

 

Unde au dispărut banii copiilor

Guvernul a luat măști neconforme și echipamente la prețuri exagerate, a cheltuit ineficient și a gestionat defectuos fondurile publice. Nu o spun eu, nu o spune presa cârcotașă, o spune raportul Curții de Conturi. Aceștia bani ar fi putut fi folosiți pentru educație, pentru a-i ajuta pe acești copii să nu renunțe la școală, să nu renunțe la prezent și viitor.

Închei prin a aduce aminte un raport din 2011 al Comisiei Europene atâta că reducere cu 1% a ratei europene medii de părăsire timpurie a școlii, ar genera un pul de 500 de mii de lucrători calificați pentru piața europeană a muncii. Măcar aceste cifre ar trebui să le dea de gândit celor de la guvernare.", a spus Gabriela Firea de la tribuna Senatului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel