Gabriela Firea, explicații pentru Laszlo Tokes

Senatoarea PSD Gabriela Firea îi explică lui Laszlo Tokes de ce comparația dintre Ținutul Secuiesc și Tirolul de Sud nu stă în picioare. 

"Pentru domnul Laszlo Tokes, europarlamentar, cetățean român de etnie maghiară și conștiință incertă, autonomia Ținutului Secuiesc ar trebui să urmeze modelul Tirolului de Sud. Pentru a nu lăsa loc niciunei speculații, îmi permit să citez exact o declarație a domniei sale, care a provocat declanșarea procedurii de retragere a Ordinului Național ”Steaua României”:<<Îi solicit premierului Viktor Orban şi guvernului său să continue opera de reconstrucţie naţională şi să-şi asume un statut de putere protectoare asupra maghiarilor de peste hotare, în Ardeal, la fel ca Austria în Tirolul de Sud>>. Comparația între Ținutul Secuiesc și Tirolul de Sud nu stă în picioare, în primul rând din considerente geografice. Ținutul Secuiesc nu este o regiune situată la granița dintre România și Ungaria, ci este o enclavă în mijlocul României. Argumentele cele mai puternice sunt însă cele istorice", a subliniat senatoarea PSD, într-un comunicat de presă.

"Autonomia Ținutului Secuiesc este o problemă a politicienilor maghiari din ambele țări"

Gabriela Firea a completat: "Ținutul Secuiesc nu a fost înglobat de România prin rapt, ci face parte dintr-o provincie istorică românească, Transilvania, care a fost parte a Imperiului Austro-Ungar doar o perioadă scurtă de timp. (...) Locuitorii Ținutului Secuiesc se bucură de toate drepturile cuvenite unei minorități naționale și, cel puțin până în prezent, lupta pentru așa-zisa autonomie teritorială s-a dus exclusiv prin mijloace politice, nu prin terorism. Prin urmare n-au existat nici reacții ostile sau violente din partea autorităților statului român, care să justifice o „protecție” externă. Autonomia Ținutului Secuiesc este o problemă a politicienilor maghiari din ambele țări și, probabil, a unei părți din populația de origine maghiară din zonă. Dar NU este o problemă între România și Ungaria, așa cum Tirolul de Sud era o problemă între Italia și Austria, care a necesitat intervenția Organizației Națiunilor Unite!".

"Atentat explicit la statul de drept"

Ea conchide că declarația lui Tokes face apel la transformarea problemei într-una internațională, iar "acest lucru este inadmisibil, pentru că este un atentat explicit la statul de drept și la relațiile de bună vecinătate între două țări membre ale Uniunii Europene. Din fericire, ideile dlui Tokes nu sunt împărtășite nici măcar de prea mulți dintre conaționalii domniei sale, așa că putem să privim cu îngăduință derapajele sale extremiste. Cu o singură condiție însă: ca aceste derapaje să nu mai fie făcute de un purtător al Ordinului Național 'Steaua României'".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel