Gabriela Andreiaşu, ANAD, a spus cum au fost găsite neregulile din paşaportul biologic al lui Halep

Inquam Photos / Simion Sebastian Tataru
Inquam Photos / Simion Sebastian Tataru

Gabriela Andreiaşu, şefa Agenţiei Naţionale AntiDoping, spune cum s-a ajuns la concluzia că paşaportul biologic al Simonei Halep are nereguli. 

"Iregularități în pașaportul biologic se referă la modificari ale unor parametrii pe care îi identifică laboratorul de control anti-doping. Sunt parametrii foarte bine stabiliți, identificați de laborator, încărcați în sistemul ADAMS (Anti-Doping Administration & Management System). 

Când se identifică valori modificate, sistemul ADAMS atrage un semnal de alarmă, terminologia este „flag in ADAMS” dupa care expertul care interpretează pașaportul biologic evaluează ce înseamnă această iregularitate. 

Declarat likely-doping (n.r. probabil dopaj), cum a fost in cazul Simonei, s-a urmat procedura de gestionare a rezultatelor. A fost încărcat în sistemul ADAMS (Anti-Doping Administration & Management System) rezultatul și apoi controlat, verificat, analizat de autoritatea de gestionare. 

Momentul in care un expert pe pașaportul biologic introduce in sistemul ADAMS această opțiune, likely-doping pe pașaportul biologic, alt Comitet de Experți revizuiește tot pachetul de documente pe fiecare probă să vadă unde au apărut modificările.

Analizare pe o perioadă de 10 ani

Fiecare expert trebuie să argumenteze, științific, cu probe, propria rezoluție. În momentul în care concluziile fiecărui expert din cei trei experți sunt likely-doping este clar că pașaportul biologic respectiv este pozitiv.

Parametrii, indicatorii, markerii din pașaportul biologic al Simonei au fost analizați pe o perioadă mai lungă de timp (n.r. 10 ani). Odată declanșat, se evaluează pașaportul ținând cont de mai mulți parametrii, analizați și anterior dar și după data la care a fost identificat ca moment likely-doping (n.r. “posibil doping).

Pașaportul biologic are două module: steroidic și hematologic. Când autoritatea de testare solicită verificarea unei sportive pe pașaportul biologic se recoltează și proba de sânge. Atunci sunt evaluate împreuna: profilul steroidic și profilul hematologic.

Un sportiv este testat pe pașaportul biologic de mai multe ori pe an. Atunci toate probele sportivului sunt evaluate raportat și la un program competițional, program de antrenament, informațiile de localizare pe care (n.r. programul Athelte Central utilizat si de Simona Halep) le introduce în sistemul ADAMS.

Tenisul este disciplina la care nu este obligatorie analiza și introducerea unui pașaport biologic. De ce ? Pentru ca avem un document tehnic al Agenției Mondiale Anti-Doping care împarte disciplinele sportive pe tipuri de analize pentru anumite discipline sportive la care procentul de eritropietină (EPO) trebuie să fie 30 la sută (n.r. procentul testelor de sânge din totalul efectuate de un sportiv într-un an trebuie să fie 30 la sută). Dacă suntem obligați să facem 30 la sută eritropietină pe o anumita disciplina sportivă, suntem obligați să facem și pașaport biologic sportivului respectiv.

Sportivilor incluși în lotul de testare înregistrată al unei organizații anti-doping (n.r. WTA, Asociația Jucătoarelor de Tenis Profesioniste) trebuie să le fie introdus programul de pașaport biologic. Sunt două criterii: o dată, dacă documentul tehnic cere 30 la sută eritropietina pe o anumită disciplină sportivă trebuie să faci ABP, pașaport biologic, sau, dacă sportivii sunt incluși în lotul de testare înregistrat al unei organizații ant-doping, este obligatoriu programul de pașaport biologic pentru aceștia", a declarat Gabriela Andreiaşu pentru Prosport

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel