Fructe și legume, cum să le consumi într-un mod deștept

Fructe și legume, cum să le consumi într-un mod deștept
Fructe și legume, cum să le consumi într-un mod deștept

Fructele și legumele sunt surse nemaipomenite de vitamine și minerale, dar nu trebuie mâncate oricum și oricând, spune Andreea Sava într-o postare pe blogul personal.

Profesorul Mencinicopschi vine și cu alte reguli extrem de interesante, pe care n-o să le prea aflați din altă parte, spune jurnalista.

Iată-le:

Cel mai bine e să le mâncați crude

Așa au cel mai mare aport de vitamine. Dacă țineți neapărat să le preparați, atunci consumați-le fierte la abur (cu cât fierberea este mai îndelungată și în mai multă apă, cu atât își pierd mai mult vitaminele și mineralele) sau pe grătar. Nu coapte sau înăbușite, fiindcă gătirea la peste 40 de grade Celsius duce la pierderea vitaminelor, enzimelor și a proprietăților antioxidante. În niciun caz prăjite. Pe lângă faptul că dispar vitaminele, mineralele și antioxidanții, vor câștiga grăsimi și, în consecință, mai multe calorii.

De asemenea, fructele și legumele își pierd mare parte din vitamine și minerale prin deshidratare. La fel și cele confiate.

Compot și dulceață nu, zacuscă mai merge

Compotul și dulceața implică timp îndelungat de fierbere. Și am spus la punctul anterior ce se întâmplă. În plus, ambele preparate implică adaos mare de zahăr, ceea ce iar nu face bine organismului și mai și îngrașă, pe deasupra. Dacă țineți neapărat să le mâncați așa, mai reduceți cantitatea de zahăr.

Zacusca, pe de altă parte, cea făcută în casă deci fără conservanți, păstrează o foarte mare parte din vitaminele și mineralele legumelor. Așa spune doctor Menci, iar eu îl cred.  

Murate da, în oțet nu

Vă place acritura iarna. Și mie. Alegeți, însă, legumele murate: castraveți, varză, morcovi, pepeni. Varza, mai ales, își păstrează foarte bine compușii antioxidanți, antiinflamatori, hepatoprotectori (adică cei care protejează ficatul) și fibrele care favorizează digestia.

Conservarea în oțet, pe de altă parte, duce la pierderea valoarii nutritive, în primul rând pentru că implică fierbere, iar despre asta am mai vorbit.

Citiți continuarea aici.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel