Fonduri UE în criza Covid-19. Lui Orban i se cere să spună ce a făcut

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Deputatul Pro Europa Ion Mocioalcă a depus la Parlament o interpelare către premierul Ludovic Orban cu privire la măsurile concrete luate de Guvernul României pentru atragerea a cât mai multor fonduri europene în vederea gestionării crizei COVID 19 în România.

"Având în vedere situația gravă în care se găsește România ca urmare a răspândirii virusului COVID-19, precum și perspectivele evoluției acestei pandemii, consider că se impune folosirea urgentă a tuturor fondurilor europene pe care România le are la dispoziție - și LE ARE – în lupta împotriva pandemiei.

Din acest punct de vedere, doresc să sublinieaz faptul că în data de 26 martie 2020, Parlamentul European a ridicat toate condiţionalitățile pentru Programele Operaționale Regionale (POR), Fondul Social European și a extins aria de eligibilitate a Fondului de Solidaritate. Totodată, Romania nu mai este obligată sa returneze pre-finanțările acordate de Uniunea Europeană.

Așadar, și acești bani rămân la Bugetul național. Acestea reprezintă resurse din care pot fi achiziționate urgent materialele necesare pentru susținerea sistemului sanitar și salvarea vieților oamenilor. În plus, ne asteptăm ca în Consiliul European, acolo unde țara noastră este reprezentată de Președintele României, să se adopte măsuri suplimentare pentru susținerea Statelor Membre în aceste momente extraordinare de luptă cu COVID-19, așa cum de altfel au solicitat deja Italia și Spania, cărora li s-a alăturat Franța", se arată în interpelarea semnată de Ion Mocioalcă.

Ce i se cere lui Ludovic Orban

"De asemenea, consider că este necesară stabilirea de urgență a unui grup de lucru care să inventarieze toate posibilitățile, precum și fondurile pe care Romania le are la dispoziție și sa le direcționeze urgent către sistemul medical în vederea achizionării în regim de urgență a echipamentelor necesare în contextul încercării de a limita extinderea pandemiei.

În acest context, domnule Prim Ministru, vă adresez rugămintea de a indica măsurile concrete pe care le-ați întreprins pentru atragerea căt mai multor fonduri europene pentru suplimentarea eforturilor financiare necesare gestionării crizei COVID-19 în România!", transmite Ion Mocioalcă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel