Adrian Sanda, ridicat de procurori în cazul acordării unor titluri de falși revoluționari

Secretarul de stat Adrian Sanda, șeful Secretariatului de Stat pentru problemele Revoluționarilor, a fost ridicat, miercuri, de procurorii Parchetului General și dus la audieri, într-un dosar care vizează acordarea titlurilor de luptător cu rol determinant în Revoluția din 1989. 

Procurorii și polițiștii au efectuat, miercuri, 21 de percheziții în Capitală și județele Ilfov, Brașov, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin și Vrancea, la domiciliile unor persoane și sediile unor instituții publice.

Printre instituțiile unde au avut loc percheziții se află și Secretariatul de Stat pentru problemele Revoluționarilor, au mai declarat sursele citate.

Concret, de la procurori

"Din probele administrate până în acest moment a rezultat că prin OUG nr. 95/2014 a fost modificată și completată Legea nr. 341/2004 (...), în sensul introducerii unei noi categorii de revoluționari și anume 'Luptător cu Rol Determinant' — atribuit celor care în perioada 14 — 22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declanșarea și victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, și-au pus viața în pericol în confruntările cu forțele de represiune, au ocupat și apărat obiectivele de importanță deosebită, care au aparținut regimului totalitar, doar în localitățile în care, în urma acestor acțiuni și confruntări, au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, până la fuga dictatorului. Această modificare legislativă a favorizat apariția, atât la nivelul asociațiilor județene de revoluționari cât și la nivelul celor două instituții publice cu atribuții în acordarea acestor titluri(..) a  unor persoane interesate să promoveze acțiunile revoluționarilor din țară, solicitându-le acestora în schimb diferite sume de bani pentru obținerea în mod fraudulos a titlurilor de 'Luptător cu Rol Determinant' în cadrul Revoluției și, implicit, obținerea ilegală a drepturilor bănești aferente", se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Potrivit procurorilor, din anchetă a rezultat faptul că mai multe persoane interesate să obțină calitatea de 'Luptător cu Rol Determinant' au promis, au oferit sau au dat bani ori alte foloase pentru ei sau pentru alții, direct ori indirect, unor persoane din SSPR și CPRD, care aveau influență sau au lăsat să se creadă că au influență asupra unor funcționari din cadrul acestor instituții, "pentru a-i determina pe aceștia să îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească aceste acte contrar acestor îndatoriri", notează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel