Fakenews cu "sondajul" Parlamentului European. Paralelă cu arbitrii străini din fotbal

În presă circulă un așa-zis sondaj comandat de Parlamentul European în țările membre, privind votul la alegerile din luna mai. 

De fapt, Parlamentul European a publicat la începutul săptămânii primele estimări ale viitoarei sale componențe, bazate pe măsurători ale unor instituții naționale de sondare a opiniei publice.

Unii analiști sau lideri politici din România s-au grăbit să promoveze materialul elaborat pentru PE drept un sondaj independent comandat de insituțiile europene. "Este singurul sondaj a cărui credibilitate nu poate fi contestată și care nu poate fi acuzat de "influențele" din tara ( ca la fotbal)", a spus Victor Ponta.


Din păcate, credibilitatea materialului elaborat pentru PE este la fel de mică sau de mare ca a sondajelor comandate de partidele din țară, pentru că reprezintă o medie a acestora. Spre deosebire de Eurobarometru, unde cercetarea este comandată și finanțată de Comisie, Parlamentul European își estimează componența printr-o agregare a sondajelor efectuate în statele membre, după cum precizează Biroul de presă al PE, într-un comunicat remis  ziare.com. Dacă sondajele care circulă în România sunt distorsionate din cauza "influențelor" din țară, exact la fel ar trebui să fie și "agregarea" acestora.

În decembrie 2018, sociologul Mircea Kivu posta pe pagina sa de Facebook o variantă simplă a acestei "agregări". Cu următoarele precizări: "Cand ai sondaje ale caror rezultate difera scandalos de mult, metoda cea mai nestiintifica (dar la indemana) de a-ti forma o imagine mai apropiata de realitate e sa faci media aritmetica". Mircea Kivu făcea media rezultatelor CURS și IMAS, cercetarea PE adăuga și sondajul BCS.

Citește și: Intenție de vot europarlamentare. Mari surprize

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel