Evoluția rochiei de mireasă în secolul XX. Ce s-a purtat și încă se mai poartă

Instgram - @rissytaughtme
Instgram - @rissytaughtme

Evoluția rochiei de mireasă a văzut nenumărate schimbări, influențele socio-economice sau trendurile modei reflectându-se asupra rochiei simbol. 

Rochia de mireasă este, de obicei, unică în viața unei femei, fiind aleasă cu multă grijă pentru ziua în care statutul ei se schimbă în cel de soție. Dacă în evul mediu, în secolul XVII, mireasa purta cea mai bună rochie din garderobă, indiferent de culoare, în secolul XIX regina Victoria a Angliei popularizează rochia albă de mireasă. La ceremoniile nupțiale ale acesteia din 1840, regina a purtat o rochie din mătase alb-ivoar pentru a se căsători cu prințul Albert. Mai mulți creatori de rochii ai vremii au copiat stilul și culoarea, iar restul este istorie. Zece ani mai târziu, rochiile albe erau regula pentru majoritatea mireselor din țările occidentale și în cele colonizate sau influențate de occidentali. 

Moda rochiilor de mireasă din ultimii 100 de ani a văzut nenumărate variațiuni de-a lungul secolului, elemente precum mânecile lungi, pernuțele de umeri, sau fustele ample intrând și ieșind de pe scena petrecerilor de nuntă, scrie Insider

În 1910, miresele optau pentru rochii lungi, care să le acopere pantofii. Talia rochiei era mai largă, croiala fustei având forma A și eventual o mică trenă. Culoarea tradițională era albul, ori alte culori deschise, fiind completate cu accesorii și broderii argintii, aurii sau crem. 

În timpul rebelilor ani 1920, miresele au început să experimenteze. Talii căzute, rochii mai scurte și materialele mai ușoare și transparente erau regula. Voalul a fost reinterpretat prin accesorii complexe și volane adăugate buclelor bogate ce erau la modă în acea vreme. Stilul flapper a avut o mare influență asupra stilului rochiilor de mireasă. 

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de CARISSA ♡ JEANNETTE ???? (@rissytaughtme)

Anii 1930 au venit cu modele mai simple, dantela și aplicațiile pe rochiile de satin sau mătase devenind minimale sau lipsind cu totul. Inspirația pentru rochiile de mireasă venea din filmele alb-negru ale vremii Rochiile avea de regulă mâneci lungi, puține accesorii strălucitoare, gulere la baza gâtului și a claviculei și talii bine conturate. 

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de K vintage life (@kvintagelife)

Odată cu venirea anilor 1940 și cel de-al Doilea Război Mondial, rochiile după modelul anilor 1930 au rămas la modă, însă au existat și cazuri în care miresele au optat pentru un simplu taior, întrucât piața rochiilor din timpul războiului nu era așa de generoasă. 

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de VintageandVelvetClothing (@vintageandvelvetclothing)

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de Irene Atzori (@theirenestyle)

În 1950 au revenit la modă taliile extrem de subțiri și fustele ample, astfel că există o revenire a corsetului. Rochia de mireasă devenea o piesă unică în garderoba unei femei, iar tinerele deveneau pretențioase în privința acestora. Accesoriile variau, de la câteva pliuri, la volane ample și dantelă. În timpul anilor 1950, femei-simbol ale modei precum Grace Kelly și Jacqueline Kennedy se căsătoresc în rochii care au marcat moda următoarelor decenii. Tot în timpul aceluiași deceniu, rochiile fără bretele au fost alese de tot mai multe mirese. 

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de @royalfamily_archive

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de K vintage life (@kvintagelife)

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de Caroline Casey (@carocaseyphoto)

Odată cu anii 1960, extravaganța își spunea cuvântul în domeniul rochiilor de mireasă. Genunchii au început să fie la vedere, sau taliile au devenit mai mici și mulate ori mânecile au fost mai largi. Diversitatea de stiluri era mare, rămânând la moda fustele ample, dar revenind și fustele înguste, precum cele din anii 30. Voalurile au suferit schimbări, în anii 60 fiind mai bogate, ample, dar și mai scurte. 

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de Expressive Photographics (@expressivephotographics)

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de Hannah D (@thegirlwiththebrightbluehair)

În anii 1970 mânecile au devenit mai mari, iar voalurile mai ample. Unele mirese, au înlocuit voalul cu pălării sau pur și simplu au renunțat la el. Când casa de modă Dior a scos o rochie cu guler înalt și mâneci foarte largi de la cot în jos, miresele nu au întârziat să preia sau să imite modelul. Croiul larg, asemănător cu cel de la 1910 a păstrat liniile simple, iar accesoriile sclipitoare nu și-au mai găsit locul pe ținuta zilei speciale. 

O schimbare majoră a avut loc în anii 1980, când miresele au renunțat la materialele simple, la umerii acoperiți și croielile minimaliste. Dacă rochiile aveau umeri, sau mâneci, atunci aceștia erau extrem de mari și voluminoase. Voalul era, de regulă, cu multiple straturi și pliuri care îi dădeau volum. Dantela în exces și accesoriile strălucitoare au revenit în trendul acelei perioade. Simbol al acestui deceniu a fost rochia de mireasă a prințesei Diana. 

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de Teen in the 80’s ???????????????????????????????? (@80salldayeveryday)

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de MY WEDDING SHOP (@myweddingshop.ie)

Anii 1990 au revenit cu mânecile lungi și fustele ample, designerul simbol al acestei decade fiind Lazaro. Tot în același timp, nunțile au devenit o industrie, petrecerile fiind mai mari și mai scumpe. Rochia cu o croială tip prințesă a fost vedeta nunților începând de atunci. Mânecile au devenit mai scurte, iar mănușile un accesoriu din ce în ce mai popular. Trena rochiei, asemenea celor din anii 1980, devenea din ce în ce mai lungă. Părul pentru ziua specială a suferit transformări, trecând de la buclele voluminoase, la cocurile în partea de sus a capului. Umerii goi avea să fie o preferință des întâlnită în rândul multor tinere. 

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de Teresa Cooper (@teresa_coops)

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de MG Event Design (@mgeventdesignevents)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel