Documente CIA: Ceaușescu înlocuit prin lovitură de stat și descrierea lui Iliescu

CIA a declasificat milioane de documente, printre care se regăsesc și numeroase note ale agenților privind situația din România în perioada Revoluției. Printre note se numără și unele care identifică posibili înlocuitori ai lui Ceaușescu, dar și o descriere a lui Ion Iliescu. 

Un document CIA, denumit "Neliniște în România. Cauze și implicații", analizează modul în care regimul Ceaușescu a fost subminat de politici interne dogmatice, stagnare economică și creștere 'neliniștită'. Totodată documentul declasificat arată posibili înlocuitori ai dictatorului în cazul în care ar fi urmat să fie înlăturat de la putere. Printre ei se numără Emil Bobu, Elena Ceaușescu, Iosif Blanc sau Ion Coman. Toți făceau parte din 'garda' de încredere a lui Nicolae Ceaușescu.

Un al doilea grup, denumit "Power Brokers" era format din persoane cu influență politică ce nu ar fi urmat să fie îndepărtați în cazul unei răsturnări de putere.Printre ei se numără Ilie Verdeț, Ștefan Andrei și Cornel Burtică.

Un al treilea grup, numit "Rivalii Eclipsei" era format din foste personalități puternice aflate în declin, dar care ar fi putut juca roluri majore într-o mișcare împotriva lui Ceaușescu. Printre ei se numără Virgil Trofin, Paul Niculescu și Ion Iliescu. 

Iliescu, cel care avea să devină președintele României după înlăturarea lui Ceaușescu este caracterizat în document ca fiind luminos, dinamic și un candidat neobișnuit. De asemenea, agenții CIA notau că tinerețea, abilitățile și popularitatea în creștere a lui Iliescu vor conta decisiv în epoca post-Ceaușescu, conform romania-insider.com.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel