Distrugere documente procesul comunismului. Dan Voinea: Kovesi era în cunoştinţă de cauză

Dan Voinea
Dan Voinea

Generalul Dan Voinea a vorbit, în direct la România TV, despre subiectul prezentat în exclusivitate de DC News cu privire la cele afirmate de către istoricul Marius Oprea, care a declarat că o mare parte dintre documentele cu registrele cu eliberările de la Aiud ar fi fost distruse din ordinul Laurei Codruța Kovesi.

Dan Voinea a declarat, în cadrul emisiunii moderată de către Andreea Creţulescu la România TV: "De fapt eu am fost cel care l-am anunţat nu numai pe domnul Oprea, ci şi pe preşedintele CNSAS care lucra la o modificare a legii arhivelor, pentru că în câteva şedinţe de lucru pe care le-a ţinut domnul Vasilache care era şeful secţiei Parchetelor Militare s-a pus problema distrugerii tuturor dosarelor de Revoluţie, de mineriade şi cele care se refereau la victimele comunismului pentru că se împlinise termenul de păstrare.

Până în 1995, toate aceste dosare cu victimele de la Revoluţie şi mineriade fuseseră soluţionate cu NUP. Şi din 1995 până în 2005 trecuseră zece ani. Am intrat atunci în panică şi am zis să cer sprijinul acestor oameni care aveau mare influenţă la vremea respectivă şi chiar l-am rugat pe preşedintele CNSAS să introducă legea arhivelor, ca aceste dosare care cuprind foarte multe documente legate de istoria României să nu fie distruse şi să le preia CNSAS", a declarat Dan Voinea. 

Dan Voinea: "Kovesi nu era interesată să rezolve acest dosar."

Întrebat dacă erau propuse spre distrugere inclusiv documentele care ţin de ceea ce s-a întâmplat la Aiud, Dan Voinea a declarat: "Domnul Oprea a reuşit să facă rost de registrele privind evidenţa tuturor lucrătorilor din Administraţia Penitenciarelor de la timpul respectiv, de la toate închisorile din România, în special de la cele unde erau foştii deţinuţi politic. (...) Doamna Kovesi era în cunoştinţă de cauză pentru că, în mai multe rânduri, a ieşit public şi a făcut afirmaţii mincinoase că dosarele au stat la mine 17 ani. Trebuia să cad eu ţap ispăşitor pentru lucrul acesta, deşi eu le primisem în 2005."

Întrebat cu ce o încurcau pe Kovesi aceste documente, Dan Voinea a declarat, la România TV: "O încurcau pentru că foarte mulţi din vechea administraţie a penitenciarelor aveau legături cu securitatea şi erau încă în funcţii. Şi atunci, doamna Kovesi care avea simpatii în zona aceasta nu era interesată să rezolve acest dosar."

Citeşte şi: Marius Oprea: Când era Kovesi procuror general s-ar fi distrus o cameră plină cu documente de la Aiud



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel