Urmărește emisiunea live


Dispută în coaliție pe finanțarea construcției de noi spitale

foto stiridecluj.ro
foto stiridecluj.ro

Vlad Voiculescu și Dacian Cioloș insistă în Coaliție ca noile spitale să fie construite pe baza unui model asemănător cu leasingul operațional. Propunerea ministrului a fost respinsă de Ludovic Orban, care vrea ca statul să fie cel care construiește spitalele, iar sursa de finanțare să fie PNRR.

În Coaliție există o dispută referitoare la modul în care se vor construi noile spitale în România. Sunt viziuni diferite, între un model clasic și unul în care zona privată joacă un rol important, deși toți susțin apariția unor noi unități medicale.

Varianta PNL mizează pe folosirea banilor europeni pentru construirea de noi spitale. Ludovic Orban a respins planul lui Vlad Voiculescu în ședința Coaliției în care s-a ajuns la un acord asupra PNRR.

Propunerea ministrului Sănătății implică o formulă care se apropie de leasingul operațional, un mix între fondurile europene, resurse financiare private și bani de la bugetul de stat.

USR-PLUS insistă că proiectul nu este blocat și încearcă, pe ultima sută de metri, să îi convingă pe liberali să accepte măcar un proiect pilot, care să aibă în vedere construirea a unu sau două spitale prin această formulă.

Surse politice au declarat că Dacian Cioloș, copreședinte USR-PLUS și europarlamentar, împreună cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, se vor întâlni săptămâna viitoare cu șeful Băncii Europene de Investiții, Werner Hoyer (BEI). Tema principală a întâlnirii o constituie tocmai construirea de noi spitale în România și care poate să fie contribuția BEI în acest proces. Potrivit surselor citate, la discuții este așteptat să participe și ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, dar prezența acestuia nu este confirmată 100% până în acest moment.

Dacian Cioloș a avut deja o discuție exploratorie cu șeful BEI în această săptămâna, dar subiectul urmează să fie aprofundat săptămâna viitoare.

Surse liberale susțin că reprezentanții USR-PLUS au vorbit despre sprijinul BEI și în interiorul Coaliției. Potrivit acestora, Banca Europeană de Investiții nu va putea asigura banii pentru Fondul de Garantare, dorit de ministerul Sănătății.

Reprezentanții USR-PLUS au subliniat pentru Europa Liberă că doresc să demonstreze că proiectul este unul viabil, acceptat și de BEI, iar într-un astfel de context, PNL ar trebui să fie de acord cu el.

Conform descrierii de pe site-ul său, Banca Europeană de Investiții acordă finanțări pe termen lung pentru proiecte, garanții și consiliere în vederea promovării obiectivelor UE. În cadrul Planului de investiții pentru Europa propus de Comisie, Grupul BEI face parte dintr-o strategie mai generală menită să acopere deficitul considerabil de investiții, degrevând investitorii de unele dintre riscurile inerente ale proiectelor, transmite Radio Europa Liberă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel