Directorul interimar al AIEA, Cornel Feruţă, revendicări către Iran

Iranul trebuie să coopereze pe deplin cu inspectorii internaţionali, le-a spus duminică, la Teheran, înaltelor oficialităţi iraniene directorul general interimar al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Cornel Feruţă, transmite dpa.

'Directorul general în exerciţiu (Cornel) Feruţă a subliniat că aceste interacţiuni presupun cooperarea deplină şi la timp a Iranului', se menţionează într-un comunicat de presă dat publicităţii de AIEA, cu sediul la Viena, fără să precizeze cum anume a lipsit o astfel de cooperare, notează dpa. În întâlniri cu ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif, cu şeful agenţiei iraniene pe probleme nucleare Ali Akbar Salehi şi cu alte înalte oficialităţi, Feruţă a fost informat despre recentele eforturi anunţate de Iran de a intensifica dezvoltarea şi cercetarea în privinţa îmbogăţirii uraniului.

Feruţă va informa boardul AIEA în legătură cu aceste activităţi la următoarea reuniune trimestrială a Consiliului guvernatorilor al AIEA, care începe luni la Viena, în cursul căreia vor fi discutate verificările şi monitorizarea situaţiei din Iran. Directorul general interimar al AIEA s-a declarat dispus 'să menţină cooperarea cu Iranul într-un mod imparţial' în pofida nerespectării de către Teheran a prevederilor acordului nuclear din 2015, relatează EFE.

'Organismul va continua atitudinea sa independentă, neutră şi profesionistă şi nu se va lăsa influenţat de presiuni', a declarat Feruţă într-una dintre scurtele declaraţii făcute în faţa presei oficiale iraniene după întâlnirea cu Ali Akbar Salehi. Înalta oficialitate AIEA a explicat că agenţia pe care o conduce are, pe de-o parte, misiunea de a verifica implementarea acordului nuclear şi, pe de altă parte, interacţionează activ cu Iranul în privinţa implementării Tratatului de Neproliferare şi a acordurilor de salvgardare. În timpul întrevederii, Salehi i-a transmis lui Feruţă că Iranul va lua 'deciziile adecvate la momentul potrivit' cu privire la acordul nuclear, ca urmare a eşecului Uniunii Europene de a-şi respecta angajamentele. 'Uniunea Europeană, care urma să umple locul lăsat gol de SUA, nu a reuşit din nefericire să-şi respecte angajamentele', a susţinut oficialitatea iraniană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel