Directorul CIA, întâlnire cu liderul talibanilor în Afganistan. Chirieac: Înseamnă că e ceva grav și important pentru SUA

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Analistul politic Bogdan Chirieac și Mircea Badea au comentat decizia directorului CIA de a se întâlni cu șeful talibanilor în Afganistan. 

Directorul CIA, William Burns, a avut luni o întâlnire confidenţială la Kabul cu cofondatorul mişcării talibane Abdul Ghani Baradar.

"Întrebarea este "dar de ce s-a întâlnit?". Cred că este traseul pe care îl anticipam: să negocieze cu alte mijloace, nu militare, "cum să facem noi, că avem cetăţeni pe aici pe la voi și hai să ne luăm cetăţenii înapoi. Voi cam ce aţi vrea?". Cred că ăsta ar fi un fel în care s-ar putea întâmpla discuţia. Repet, cu ce să ameninţi? Nu prea mai ai, local, acolo. Sunt discuţii în media americană, toată lumea vorbeşte despre asta. Oricum, în urma întâlnirii, a rezultat aşa, eu citesc de pe CNN: "Talibanii spun că ei nu vor permite să mai iasă afgani". Şi tot CNN ne spune: "Talibanii le-au spus afganilor să nu mai meargă la aeroportul din Kabul că nu este bine ce fac. Talibanii resping prelungirea termenului de evacuare". Ce să zic?", a spus Mircea Badea, în emisiunea Sinteza Zilei, de la Antena 3.

"Înseamnă că e ceva grav şi complicat"

"Eu cred că au fost şi alte subiecte de discuţie, că puteau să discute la telefon. Dacă s-a deplasat şeful CIA să se întâlnească fizic cu şeful talibanilor la Kabul, înseamnă că e ceva grav şi complicat acolo. Şeful CIA, prin poziţia pe care o are, cunoaşte multe lucruri absolut sensibile. Dacă era o mişcare acolo, să îl captureze, să se întâmple ceva, pericolul era uriaş. (...) Înseamnă că e ceva grav şi important pentru SUA care a trebuit să se discute față în faţă", este de părere analistul politic Bogdan Chirieac.

"Ceva foarte grav şi important este că foarte mulţi cetăţeni americani au rămas în urmă, în Afganistan, cetăţeni care trebuie recuperaţi. Este o presiune uriaşă. Sunt multe mii! Este o îngrijorare şi o tensiune la unison", a mai spus Mircea Badea.

"Nu uitaţi că, totuşi, negocierile le-a început fostul preşedinte în Qatar - există această filieră cu Qatarul - şi, de asemenea, qatarezii puteau să discute - prinţul cu talibanii - să îi lase pe americani să fie evacuaţi. În momentul în care însuşi şeful CIA, o persoană foarte sensibilă prin ceea ce ştie, se duce acolo, înseamnă că mai e ceva. Sper să aflăm", a mai spus Bogdan Chirieac.

Vezi și: Pentagonul anunţă evacuarea a 16.000 de persoane de pe aeroportul din Kabul în ultimele 24 de ore

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel