Dezbatere DeCe News: Epoca lui Băsescu va fi doar un paragraf mititel în cărţile de istorie - VIDEO

dezbatere-istorie
dezbatere-istorie

Istoricii Zoe Petre, Daniela Zaharia şi Vlad Nistor, prezenţi la dezbaterea DeCeNews, au căzut de acord că perioada actuală nu va fi importantă din punct de vedere istoric, în timp ce preşedintele Traian Băsescu va rămâne doar ”o simplă notiță”,  într-un capitol dedicat perioadei post-comuniste. Epoca lui Băsescu nu aduce un progres economic, nici satisfacție socială, nu s-au făcut progrese în cultură sau artă, nici în domeniul spiritului cetățenesc, ba dimpotrivă, constatăm o involuție a democrației. Reprezentarea externă este slabă, proiectul național nu există, sau vizează transformarea țării într-un furnizor de muncă ieftină.Tendințele autoritariste, combinate cu criza economică mondială, ar putea duce societatea românească spre o criză a democrației, similară celei din prima jumătate a secolului XX.

„Nu cred că peste 20 de ani şi mai ales peste 50 de ani epoca Băsescu va ocupa mult loc în discursurile istoriografice. Cred că va fi mai degrabă interpretată într-o perspectivă anecdotică. Dacă nu sfâşeşte foarte prost, într-o catastrofă politico-socială,  nu cred că epoca Băsescu va ocupa un spaţiu important în istorie şi în conştiinţa oamenilor", a spus la dezbaterea DeCeNews istoricul Daniela Zaharia.

„Epoca lui Băsescu va fi doar un paragraf mititel în cărţile de istorie, în capitolul „România după căderea comunismului”. Dacă se vor face studii mai aprofundate se va ajunge şi la alte concluzii, dar nu acelea triumfale la care visa Ceauşescu sau actualul şef de stat", a comentat şi Zoe Petre.

Băsescu a repetat din greşelile istoriei

"Preşedintele Băsescu a făcut o mişcare politică care întotdeauna se dovedeşte catastrofală: a câştigat cu un anumit segment din populaţie, mai degrabă un electorat cultivat, tânăr şi după aceea a vrut să îşi adauge eletoratul PRM şi alţii de genul acesta, dar a oscilat mereu între două tipuri de discurs politic. La asta s-a mai adăugat mizeria cu tăierea salariilor şi catastrofa e gata. Dar, PDL nu se poate resemna. PSD s-a mai resemnat oarecum în 96, dar acum ei nu pot accepta catastrofa. Atunci, oliviu Gherman a pledat pentru cedarea puterii, acum nu văd un oliviu Gherman în PDL", a adăugat prof. Zoe Petre.

Doamna Petre a mai adăugat că situaţia actuală este generată de încălcarea regulilor democratice, iar dacă vom asista pasivi la aceste nereguli riscăm să se repete istoria şi să ajungem din nou la sisteme totalitare, pentru că tendinţa deja există.

„Toată situaţia actuală îşi are explicaţia în primii ani de după comunism. Atunci tot soiul de persoane şi personalităţi s-au erijat în lideri ai societăţii civile, iar ulterior s-au îmburghezit, și-au găsit poziții în administrație, dacă nu au emigrat. Atunci, așa numita societate civilă a început să cadă. Aceşti oameni au omorât în mod real reacţia societăţii româneşti”, a completat şi Vlad Nistor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel