Eduard Hellvig şi-a anunţat demisia din fruntea Serviciului Român de Informaţii. Analistul politic Bogdan Chirieac a catalogat decizia drept o pierdere pentru democraţia din România.
"Este momentul să constat că obiectivele profesionale pe care mi le-am propus la preluarea mandatului de director au fost îndeplinite. Prin urmare pot să închei etapa de viață pe care am parcurs-o în fruntea SRI. Încheierea mandatului meu este o decizie pe care am discutat-o deschis, în ultimele săptămâni, cu președintele României, căruia îi mulțumesc pentru susținerea constantă arătată, de-a lungul acestor ani, la conducerea Serviciului. L-am informat și pe președintele Comisiei pentru Exercitarea Controlului Parlamentar asupra activității SRI. Este o decizie ale cărei rațiuni au fost înțelege pe deplin și pe care vi le împărtășesc și dvs. Este o cutumă greșită ca cei care dețin funcții de putere să nu plece din ele decât în ultima clipă, eventual forțați. Majoritatea celor care dețin puterea nu renunță la ea când își îndeplinesc obiectivele, din diverse motive. Personal, cred că este nevoie de un asemenea pas, este un gest de sănătate democratică. Este sănătos pentru democrație", a declarat Eduard Hellvig într-o conferinţă de presă.
Invitat la România TV, analistul politic Bogdan Chirieac spune că demisia lui Hellvig de la SRI este o pierdere pentru democraţie.
"Din capul locului, este o pierdere pentru democraţia din România. Nu ezit să spun asta. Ce a spus Eduard Hellvig este adevărat, cuvânt cu cuvânt. El a reformat SRI, l-a scos din zona abuzurilor profunde în care ajunsese, l-a democratizat. Şi a ajuns în situaţia unică în care regele Charles, în vizită în România, a cerut să îi strângă mâna. Nu poate fi uitat asta.
De altfel, este şi singurul din istorie până acum, care fără să fie condiţionat de o alternanţă a puterii la Cotroceni, după un mandat de 8 ani, consideră că şi-a îndeplinit obiectivele şi demisionează de bună voie. Nu este bine pentru democraţia din România, dar eu sper ca Eduard Hellvig să intre în viaţa politică. A impus foarte multe lucruri: controlul parlamentar asupra SRi, faptul că directorul SRI trebuie să aibă un mandat limitat în timp, chestiuni ce au ţinut de denunţarea protocoalelor dintre SRI şi DNA, Parchetul General, Înalta Curte.
Fără să ezit, spun că demisia lui Eduard Hellvig din fruntea SRI este o pierdere importantă pentru democraţia din România şi pe mine mă îngrijorează, pentru că sistemul nu este încă suficient de puternic pentru a face faţă unei forţe atât de puternică precum este SRI", a declarat Bogdan Chirieac.
După ce sociologul Marius Pieleanu a avansat ideea că Eduard Hellvig ar fi un candidat extrem de puternic pentru dreapta românească la viitoarele alegeri, Bogdan Chirieac a replicat că "această idee că Eduard Hellvig ar putea fi un candidat foarte puternic al dreptei româneşti la preşedinţia România merită cu adevărat reţinută. În ceea ce priveşte instituţiile internaţionale, e în regulă, absolut onorabil, dar faţă de ce reprezenta Eduard Hellvig pentru democraţia din România... pentru că ştim bine, când SRI scapă de sub controlul democratic se întâmplă abuzuri înspăimântătoare, se întâmplă războiul româno-român. În numele unei cauze nobile, foarte actuale, lupta împotriva corupţiei, au fost mii şi mii de oameni nevinovaţi târnosiţi prin justiţie ani de zile, după care ÎCCJ i-a achitat pe motiv că fapta nu există. Exact aşa au stat lucrurile.
Deci da, ce spune profesorul Pieleanu e corect. Eduard Hellvig, candidat la preşedinţia României pe partea dreaptă, ar fi un câştig şi o garanţie la un moment că această ţară ar putea avansa. Un candidat puternic, democratic şi el, competent, pe partea stângă, ne-ar salva din orice altă problemă, să ştiţi. În acest moment, din punct de vedere al testării democratice, Eduard Hellvig este candidatul ideal pentru partea dreaptă a politicii. Repet, şi stânga poate să vină cu un candidat. Dacă reuşeşte în funcţia de premier, cu siguranţă va fi Marcel Ciolacu, şi atunci România are garantaţi viitorii 10 ani ai preşedinţiei".
"Ar fi o idee foarte bună, dacă cele două partide aleg un candidat comun pentru viitoarele alegeri. Asta înseamnă ca şi la parlamentare, europarlamentare, locale şi prezidenţiale să aleagă un candidat comun. Acest lucru nu ar permite forţelor extremiste sau personalităţilor extremiste, unele din afara României, aşa cum le considerăm unii dintre noi, să aibă acces la Cotroceni. Foarte important acest lucru.
Să vedem dacă onorabilii din clasa politică românească au acest nivel de înţelepciune. Deocamdată, cu ştirea la cald, democraţia din România nu este servită prin demisia lui Eduard Hellvig. Structurile de control ale SRI nu sunt puse la punct, Parlamentul nu exercită niciun control asupra serviciilor de informaţii din România, cum se întâmplă în democraţie. În SUA, în Marea Britanie, ca să dăm nişte exemplu cunoscute publicului larg, când directorul CIA este chemat în Congres, nu doarme noaptea. În România, comisia de control a SRI este o anticameră a bucătăriei serviciului. Nu se pune problema de control democratic asupra serviciilor. Controlul acesta îl exercita Eduard Hellvig, care are puterea ca director, fără să se schimbe ocupantul scaunului de la Cotroceni, să vină să spună că şi-a îndeplinit obiectivele, poftim mandatul.
Pentru noi toţi ar fi un câştig uriaş dacă Eduard Hellvig intră în politica românească la nivel înalt. În politica internaţională, îl avem excepţional pe Mircea Geoană. Dar avem nevoie de personalităţi puternice în politica românească. Toate compartimentele societăţii româneşti care ţin de stat sunt profund putrede. Justiţia este nefuncţională, aţi văzut ce s-a întâmplat şi cu pensiile speciale, că au intrat în grevă deşi nu au dreptul să intre în grevă (n.r. magistraţii). Administraţia pierde 15 miliarde de euro, bani europeni. Aruncaţi pe fereastră. Educaţia s-a făcut de râs de sus până jos, cu Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul. Sistemul medical din România este în continuare mediocru, în ciuda banilor băgaţi. Cu oameni ca Hellvig poţi începe să faci o reformă, dar depinde cine vine la Cotroceni.
Dau un exemplu la întâmplare. Dacă vine Laura Codruţa Kovesi, vom avea de-a face cu o doamnă Clotilde Armand ridicată la nivelul României. Nu va fi doar un sector groapă de gunoi, se face o ţară groapă de gunoi. Foarte important lucrul acesta. Sigur, se deschid perspective acum, aş zice chiar şi oportunităţi pentru politica românească. Dar acum, când vorbim, democraţia din România e mai şubredă cu plecarea lui Eduard Hellvig de la SRI", a concluzionat Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu