Cum va interveni ANI în scandalul ”Prostituate pentru politicieni”. Carnețelul Andreei Marta, bomba din dosar

marta
marta

De jumătate de an, câțiva lideri politici, dar și unii oameni de afaceri, sunt chemați la Parchet, în calitate de martori, în dosarul deschis de DIICOT pe numele soției lui Codruț Marta, fostul șef de cabinet al lui Sorin Blejnar. Andreea Marta este acuzată că ar fi condus o rețea de prostituate de lux, care oferea servicii sexuale și organiza ”petreceri cu fetițe” atât în Bucureşti şi împrejurimi, cât şi la Monte Carlo, Nisa, Milano sau Dubai.

La prima vedere, manevra procurorilor pare una de imagine, sau mai precis de terfelire a imaginii unor politicieni din partidele care se opun lui Traian Băsescu. Legea română pedepsește sever proxenetismul, dar prostituția este sancționată numai cu amendă penală.  ”Profesionistele” adună zeci sau chiar sute de amenzi, pe care nu le plătesc cu anii. Situațiile în care clienții se aleg cu câte o amendă sunt rare: dacă refuză să coopereze, ca martori, cu procurorii, atunci când aceștia investighează cazuri de proxenetism.

Teoretic, un procuror care vrea să-l hărțuiască pe un client al prostituatelor, îi poate instrumenta un dosar pentru favorizarea infractorului, dar pedeapsa nu poate fi mai mare decât pentru ”fată”, adică amendă. Dacă s-au făcut interceptări, iar clientul a recomandat ”bunăciunea” unui prieten, ar putea fi acuzat de proxenetism. În instanță, este greu de dovedit că a obținut un folos material, dar manevra îl poate speria pe acuzat, făcându-l să coopereze cu procurorul.

Aceste mize sunt mici și nu justifică efortul, pe plan politic, în cazul Marta. Mai degrabă ar putea fi implicată în scandalul fetițelor ”draga de ANI”, pe două direcții.

În situația în care politicienii vizați vor fi sancționați cu amendă penală, ANI îi va declara incompatibili. Procesul de contestare în instanță a deciziei ANI va dura și va fi extrem de stânjenitor, mai ales pe plan extern. Până acum sunt vizați deputaţii PNL -Ionel Palăr (Bacău) şi Titi Holban (Buzău), Rareş Mănescu (primar al sectorului 6 al Capitalei), Marian Oprişan (preşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea) şi deputatul PSD Cristian Rizea. Prin Mănescu, care a negat orice implicare în această făcătură politică, este vizată imaginea lui Crin Antonescu, care l-a sprijinit în campania de la locale pe edilul sectorului 6.

 A doua linie de atac a ANI este furnizată de mărturiile din dosar. Din surse apropiate anchetei, se pare că procurorii au găsit un carnețel în care erau notate preferințele clienților și sumele încasate. În plus, Andreea Marta pare dispusă să furnizeze anchetatorilor orice detaliu. Nu este exclus ca Marta să fi fost înregistrată în dosarul Motorina, odată ce Codruț, soțul ei, putea vorbi pe telefonul acesteia. În caz că martorii neagă și există înregistrări, ei pot fi încadrați la mărturie mincinoasă și la favorizarea infractorului (care, dacă vorbim de Marta, nu riscă amenzi, ci ani grei de pușcărie).

Dacă politicienii recunosc, va intra în scenă ANI, care le va cere să justifice miile sau zecile de mii de euro cheltuite cu fetele și care nu apar în declarațiile lor de avere. O singură noapte cu o fată de lux costă între 500-1000 de euro, iar unii clienți au apelat la serviciile rețelei de zeci de ori. Corect sau nu, așa vor declara martorii. Comparând veniturile declarate cu sumele cheltuite la curve, ANI poate sesiza inclusiv Oficiul pentru combaterea spălării banilor.

Potrivit poliţiei, activitatea reţelei se manifesta atât pe plan intern (cu precădere în municipiul Bucureşti) şi împrejurimi, cât şi în plan extern în destinaţii precum Monte Carlo, Nisa, Milano sau Dubai. Sumele încasate, deosebit de importante, erau însuşite în cea mai mare parte de către membri grupării, prostituatele fiind plătite cu sume în jur de 300-500 de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel