Croația a blocat cumpărarea unui port important de către China

Croația a blocat cumpărarea unui port important de către China  /  Sursă foto: Pixbay
Croația a blocat cumpărarea unui port important de către China / Sursă foto: Pixbay

Într-o acțiune de a opri influența chineză în Europa Centrală și de Sud, Croația a întrerupt o licitație de 2,7 miliarde de euro cu China sub presiunea UE și SUA, potrivit Trimarium.pl.

Croația a blocat China să obțină o licitație la unul dintre cele mai importante porturi din Marea Adriatică, o mișcare care ar putea avea implicații majore pentru Europa Centrală și de Sud.

Conducerea portului Rijeka nu a dat niciun motiv oficial, dar, conform unor surse confidențiale, licența urma să fie acordată unui consorțiu de companii chineze care a oferit cea mai bună ofertă. Cu toate acestea, după cum au raportat mai multe mijloace de informare, presiunea din Statele Unite și Uniunea Europeană a fost prea mare, iar licitația a fost anulată. 

Licitația în valoare de aproximativ 2,7 miliarde de euro a vizat disponibilizarea pentru un terminal de containere pentru o perioadă de 50 de ani. Conform termenilor licitației, licențiatul va dezvolta și gestiona terminalul. Cel mai mare ziar cotidian al Croației, Vecernij List, a declarat că, deși oferta Chinei a fost mai bună decât dea din Olanda, considerațiile politice au fost factorul decisiv în spatele blocării Chinei, așa cum sunt de obicei atunci când vine vorba de afaceri economice strategice, precizează RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel