Criză de unt. Criza se va adânci în perioada sărbătorilor

Franţa se confruntă cu un deficit de unt, unele supermarketuri având rafturile goale în zona rezervată acestui produs. Specialiștii avertizează că această criză s-ar putea extinde în toată Europa până în perioada sărbătorilor, din decembrie. 

Acest deficit de aprovizionare cu unt este rezultatul scăderii producţiei de lapte şi al creşterii cererii de unt la nivel mondial, în condiţiile în care atitudinea consumatorilor faţă de acest aliment, considerat odată ca fiind nesănătos, a devenit una mai favorabilă. În consecinţă, Franţa se confruntă cu un deficit de aprovizionare. Creşterea preţurilor şi reducerea ofertei au pus presiuni asupra producătorilor şi companiilor din industria alimentară, unele oprind livrările şi luând în considerare să transfere costurile către distribuitori şi consumatori. 

Producătorii de produse de patiserie precum croissanturile, în care untul reprezintă aproape un sfert din conţinut, s-au confruntat cu o dublare a preţului la acest produs în ultimul an până la un nivel record de 6 euro per kilogram. 

"Având în vedere că se apropie Sărbătorile de sfârşit de an, cu pregătirile de Crăciun, în special prăjiturile 'Galette des Rois', la care este nevoie de foarte mult unt, dacă nu va avea loc o scădere semnificativă a preţului, vom fi nevoiţi să transferăm majorările de preţ către consumatori", a spus Samir Kichou, un patiser din Paris. 

Procesatorii de lapte şi reprezentanţii din industria alimentară din Europa au avertizat că ar putea apărea deficienţe în aprovizionare, în luna august a acestui an producătorul danez Arla Foods afirmând că Europa s-ar putea confrunta cu o criză de unt până la finele anului. 

Unele supermarketuri din Paris şi din alte părţi ale Franţei au rafturile goale în zona rezervată untului, unele magazine punând afişe în care explică lipsa anumitor mărci. Cu toate acestea, fermierii se plâng că nu ei sunt cei care beneficiază de pe urma crizei untului, deoarece preţul pe care îl primesc pentru produsele lor lactate este legat de preţul laptelui brut, mai ieftin, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel