Virgil Popescu, ministrul Energiei, a vorbit despre Ordonanța de Urgență care prevede compensarea tarifelor la energie, dar și despre sancțiuni acordate operatorilor din domeniu.
Virgil Popescu, ministrul Energiei, a anunțat că în următoarea ședință de Guvern ar urma să fie aprobate compensările pentru tarifele la energie. Mai mult, ministrul susține că trebuie luate măsuri ”drastice” în ceea ce privește ”manipularea prețului de piață”.
”Sigur mâine (n.r. astăzi, 30 septembrie) va pleca în circuitul de avizare între ministere și în prima ședință de guvern va trebui să convocăm și CES-ul săptămâna acesta, să avem aviz, și în prima ședință de guvern va fi aprobată”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, în direct la B1 TV.
Virgil Popescu s-a arătat indignat de comportamentul operatorilor, incompatibil cu principiile pieței libere și consideră că trebuie aplicate sancțiuni drastice.
”Asta nu e liberalizare, nu este piață funcțională. Trebuie luate măsuri drastice, pentru că nu se poate permite așa ceva, este o manipulare a prețului în piață. Noi ca minister ce am putut face, am putut să modificăm legea și să ridicăm amenzile pentru manipulări de piață la nivelul Cifrei de Afaceri pentru a fi descurajante. Aici nu vorbim de liberalizare, aceste lucruri se întâmplă, dacă s-au întâmplat, pe piața SPOT a zilei următoare, care este o piață liberă de zeci de ani”, a mai declarat Virgil Popescu.
Facturile la electricitate s-ar reduce cu 10-15%, în medie, dacă certificatele verzi şi contribuţia de cogenerare ar fi plătite din bugetul de stat, nu de către consumatori, a declarat, miercuri, Dumitru Chiriţă, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), audiat în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă privind preţurile energiei, scrie Agerpres.
În prezent, toţi consumatorii de electricitate plătesc în facturi, separat de preţul energiei, certificatele verzi (pentru producţia de energie regenerabilă) şi contribuţia de cogenerare de înaltă eficienţă.
"Am analizat eliminarea temporară din facturi a certificatelor verzi şi a contribuţiei de cogenerare. Am putea face acest lucru pentru o perioadă de şase luni, spre exemplu, pentru a vedea cum funcţionează piaţa", a spus Chiriţă.
Citește continuarea articolului aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News