Cod roşu de vânt puternic. Judeţele afectate

Foto: Airam Dato-on - Pexels
Foto: Airam Dato-on - Pexels

S-a emis avertizare de vânt puternic, valabilă pentru două judeţe. 

Meteorologii au instituit cod roșu de vânt puternic în zonele montane ale județelor Caraș-Severin și Hunedoara. De asemenea, este cod galben de vânt în județul Vâlcea. Avertizarea cod roșu de vânt puternic este valabilă duminică până la ora 23.00.

Specialiștii spun că vor fi intensificări ale vântului cu rafale de peste 130...140 km/h, ninsoare puternic viscolită și zăpada troienită, care determină scăderea vizibilității spre zero.

Sunt vizate zonele de munte de peste 1.800 de metri din județele Caraş-Severin și Hunedoara. Avertizarea cod galben este valabilă în zona joasă a județului Vâlcea până la ora 20.00. Sunt anunțate intensificări locale ale vântului cu viteze ce vor depăşi la rafală 55...65 km/h, transmite Mediafax.

Vezi şi: Atlasul Norilor, carte de căpătâi în meteorologie. Nicolae Donici, un român născut la Chişinău, contribuţie importantă

Ancuţa Manea, cercetător ANM, a vorbit în exclusivitate pentru DC NEWS despre Atlasul Norilor, o lucrare de mare importanţă la nivel internaţional, care este opera unui român.

Întrebată de Val Vîlcu ce personalităţi marcante ies în evidenţă în istoria cercetărilor meteo, Ancuţa Manea a adus aminte de numele lui Nicolae Donici, un român născut la Chişinău. 

"Dacă ar fi să vorbesc de o personalitate interesantă, care este trecută uneori cu vederea, pentru că nu este de pe teritoriul actual al României, aş vorbi despre Nicolae Donici, născut în 1874 la Chişinău. Acesta are o activitate foarte interesantă în astronomie, dar şi în meteorologie. În ceea ce priveşte meteorologia, în cadrul observatorului astrofizic de la Dubăsarii Vechi, şi-a înfiinţat o mică staţie meteo. Şi ceea ce este iarăşi interesant în activitatea sa este că în anul 1923, în luna septembrie, a participat la Săptămâna Norilor, organizată de Oficiul Naţional Meteorologic al Franţei. Este un lucru foarte important, pentru că atunci a avut de identificat, de făcut fotografii şi de propus aceste fotografii pentru această acţiune de clasificare a norilor, care s-a desfăşurat la nivelul Organizaţiei Meteorologice Mondiale, a declarat Ancuţa Manea la DC NEWS TV. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel