CIADO cere Guvernului respingerea unui proiect

lupta_antidrog
lupta_antidrog

CIADO solicită respingerea proiectului de hotărâre de guvern privind adoptarea Planului de Acţiune Antidrog 2017 - 2020 pe motiv că nu există resurse financiare, umane şi logistice, precum şi un cadru legislativ adecvat pentru ca o strategie naţională antidrog să poată avea efectul scontat. 

"Doar elaborarea unei strategii şi a unui plan de acţiune nu este suficientă, fără să se asigure şi suportul necesar implementării acestora. (...) Este necesar ca acţiunile să se realizeze în mod concertat, printr-o strânsă colaborare între toţi partenerii implicaţi şi între aceştia, Guvern şi Parlament, astfel încât să se asigure posibilitatea adaptării cadrului legal şi a resurselor necesare la noile tendinţe ale consumului şi traficului de droguri", se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei, scrie Agerpres.

Referitor la modul de elaborare şi proiectare a obiectivelor şi activităţilor cuprinse în Strategia Naţională Antidrog şi în Planurile de acţiune pentru implementarea acesteia, CIADO constată mai multe deficienţe. 

"Constatăm că nu s-au efectuat precizările necesare, astfel încât Planul de acţiune pentru implementarea S.N.A. 2013 - 2020 în perioada 2017 - 2020 să conţină elemente de natură financiară. (...) În aceeaşi măsură nu s-a dispus prevederea distinctă de fonduri pentru fiecare activitate prevăzută în Planurile de acţiune pentru implementarea S.N.A. 2013 - 2020, pentru care ministerele, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale sunt responsabile. Numărul de proiecte şi programe este trecut în mod generic în Planul de Acţiune şi nu punctual. Instituţiile responsabile cu implementarea Planului de Acţiune 2017 - 2020 nu au întocmit referatele de necesitate şi nu s-a menţionat explicit pentru care tip de activitate/ obiectiv din planul de acţiune urmează să fie utilizate sumele solicitate, ce să fie aprobate în bugetele proprii", arată comunicatul de presă. 

În opinia CIADO, Planul de Acţiune precedent 2013 - 2016 şi-a dovedit ineficienţa. Sursa citată menţionează că ministerele, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale nu au prevăzut resursele financiare pentru fiecare acţiune în parte, nu au întocmit rapoarte care să cuprindă data proiectului implementat, numărul de participanţi, evaluarea de impact, resursa financiară alocată, materialele specifice distribuite, probatoriu foto şi video. 

CIADO cere și verificări

"Acest mod de lucru încă din anul 2008 a dus la creşterea prevalenţei consumului de droguri după cum urmează: 15 - 64 ani/ 2008 - 1,7%, 2012 - 4,1% şi 2016 - 6,1%. Este impropriu să mai argumentăm ineficienţa şi ratarea obiectivelor Strategiei Naţionale Antidrog sau a Planurilor de acţiune întrucât cifrele spun totul. România deţine locul 1 (regretabil) al celei mai mari creşteri a prevalenţei consumului de droguri din UE, într-o perioada scurtă de opt ani", subliniază reprezentanţii CIADO. 

Aceştia solicită un control la Agenţia Naţională Antidrog pentru a se verifica mai multe aspecte: de ce Planul de acţiune 2010 - 2012 a fost trimis spre avizare ministerelor la finalul anului 2010 făcând imposibilă adoptarea în termen (a fost adoptat în 2011), Planul de acţiune 2013 - 2016 care a fost trimis spre avizare în 2013 şi adoptat la finalul anului, etc. 


CIADO cere şi verificarea faptului că "Agenţia Naţională Antidrog a refuzat aplicarea Programelor de Interes Naţional 2010 - 2016 adoptate prin HG, invocând vicii legislative în special Legea 350 (granturi nerambursabile), dar în anul 2017 a pus în practică Programul de interes naţional (2015 - 2018 ) pe baza aceleiaşi Legi 350, ce nu a fost între timp modificată". 

Organizaţia mai susţine că se impune o reorganizare urgentă a Agenţiei Naţionale Antidrog, "ce în mod eronat este poziţionată în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, având în vedere că activitatea sa este una de prevenire, evaluare şi consiliere". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel