Cea mai caldă vară din istorie, în 2024. Elena Mateescu (ANM): Temperaturile de 35°C sunt deja o obișnuință

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Elena Mateescu, directorul ANM, a discutat despre vara viitoare unde recordurile de căldură vor fi doborâte. 

Elena Mateescu a fost invitată la Antena 3 CNN, unde a spus că anul acesta urmează să doborâm recordurile de căldură înregistrate anterior:

”Anul 2024 înregistrează deja un nou record. Dacă 2023 a fost cel mai cald an din istoria înregistrărilor meteorologice, cu date din 1900 și până în prezent, iată că luna trecută, februarie, prezintă un record, având cea mai mare abatere pozitivă cu 7 grade Celsius. Semn că nici 2024 nu va face abatere situației cu care ne-am obișnuit și anume că fiecare an doboară recordurile stabilite anterior.

Vorbim despre semne de secetă, mai ales în jumătatea estică a țării acolo unde seceta instalată în a doua jumătate a verii 2023, dar și la începutul anului agricol 2023-2024, lunile septembrie, octombrie și prima jumătate a lunii noiembrie, când în bună parte din țară dar mai ales în Oltenia, Moldova, Muntenia și Dobrogea seceta era puternică și extremă. Iarna nu a fost una bogată în precipitații mai ales în zonele joase de relief și încheiem perioada de acumulare a apei în sol la 31 martie cu un deficit de apă. 

Este deja o obișnuință să depășim 35 de grade Celsius, pragul unei zile de caniculă. Am înregistrat totuși 35 de grade Celsius pe 21 și 22 octombrie 2023 când la multe stații meteorologice au fost înregistrate 35,1 grade Celsius. Nici vara 2024 nu va face excepție de la aceste praguri cu care deja ne-am obișnuit. Mai mult ne confruntăm cu un indice de disconfort termic foarte ridicat.”, a zis Elena Mateescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel