Ce trebuie să facă românii care obțin bani din chirii, până la sfârșitul lunii mai. ANAF a făcut anunțul

foto: Freepik
foto: Freepik

Iată ce au de făcut până la sfârșitul lunii mai românii care își rotunjesc veniturile din chirii!

Românii care își completează veniturile din chirii trebuie să depună o declarație unică la ANAF. Termenul limită este 27 mai 2024.

Potrivit legislației fiscale în vigoare, procedura este obligatorie. Persoanele care nu își îndeplinesc această obligație riscă sancțiuni usturătoare din partea statului. 

La începutul anului 2024, ANAF a lansat un nou formular, denumit „Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”, cunoscut sub numele de Formularul 212. Scopul acestuia este să faciliteze raportarea veniturilor obținute în afara salariului înregistrate în anul 2023 și să permită estimarea veniturilor pentru anul 2024. Se estimează că aproximativ 800.000 de persoane ar trebui să completeze acest formular și să-l depună la ANAF.

”Declarația unică (D212), pentru care taxele aferente trebuie achitate până la data de 27 mai 2024. Pentru veniturile din chirii, persoanele fizice datorează impozit pe venit și, dacă este cazul, contribuția la sănătate (CASS)”, se arată pe site-ul ANAF. ”Recomandăm ca Declaraţia unică să fie depusă prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv:prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual” (SPV) sau pe site-ul https://www.e-guvernare.ro, cu semnătură electronică calificată. De asemenea, formularul poate fi depus și în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire" informează instituția.

Ce s-a schimbat

Începând cu anul 2024, impozitul aplicabil acestor venituri rămâne la o cotă fixă de 10%. O modificare semnificativă constă în introducerea unei deducții fixe de 20%, eliminând necesitatea păstrării documentelor justificative sau a înregistrărilor contabile. Această schimbare simplifică considerabil întregul proces fiscal pentru proprietarii de imobile închiriate și reduce birocrația asociată raportării veniturilor.

Se recomandă ca declarația unică să fie depusă prin mijloace electronice de transmitere la distanță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel